Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jest to moj pierwszy post na tym forum wiec krotko sie przedstawie i zapytam was o rade. Mam na imie Krzysztof, jestem akwarysta juz od kilku ladnych lat - najpierw byl tzw. bigos w akwa ok. 30 litrowym, nastepnie bigos w akwa 65 litrowym pozniej malawi w 220 litrowym, nastepnie tanga w tym samym zbiorniku az w koncu stwierdzilem ze baniak 220 litrowy jest za maly dla tropheusow. Zdecydowalem sie wiec wrocic do korzeni czyli do malawi.

Mam baniak o wymiarach 100x55x43 i zdecydowalem sie na 10 szt. Pseudotropheus Saulosi /coral/. Pomyslalem, ze dobrze aby w baniaku byl 2 gatunek ryb z malawi o niebieskim ubarwieniu w ilosci 5 szt. To mialo wzbogacic baniak kolorystycznie i zrownowazyc 2 kolory - niebieski i pomaranczowo-zolty. Niestety, chyba popelnilem blad bo jako dodatek do Saulosi zakupilem 5 szt. Pseudotropheus Demasoni, ktora jest bardzo podobna do samcow Saulosi. W tej chwili ryby maja po 2,5 cm wiec nie ma problemu ale jak dorosna moze byc problem.

Teraz pytanie czy koniecznie musze przeniesc Demasoni do innego zbiornika? Co polecacie jako "dodatek" do saulosi coral?

Opublikowano

Raczej konieczne. Ostre walki między tymi gatunkami są w większych akwariach od twojego. Lepiej oddac póki mlode bo więcej potencjalnych chętnych.

Ja bym został przy jednogatunkowym z samymi saulosi.

Opublikowano

Jeśli masz gdzie oddać demasoni to ja bym na twoim miejscu to zrobił. Jeśli chcesz drugi gatunek to najlepszym rozwiązaniem na niebiesko byłoby dołożenie ryb nie terytorialnych i wszystkożernych i nie za dużych, dochodzi jeszcze niebieski kolor. Niestety nie ma takich ryb ;). Pozostają 3 gatunki. Socolofi choć niebieskie zdominuje ci saulosi i raczej będzie źle. Z maingano powinno być lepiej ale też nie idealnie choć tu terytorializm tych ryb jest jednak trochę inny a i maingano mniejsze od socolofi a więc szanse na równowagę większe. Melanochromisy to jednak zawsze trochę ryzyka zwłaszcza w 100 cm zbiorniku. Trzecim gatunkiem jest dostępny w Tan- malu Cynotilapia axelrodi ryb raczej słabo opisana i trochę ryzykowna, jednak to ryba planktonożerno-peryfitonożerna gdy ten drugi raczej jest dodatkiem i takie ryby najczęściej nie są bardzo terytorialne. Z tych trzech osobiście z 2 bym zaryzykował. Ryzyko jest ale powinno być OK