Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mutra dzięki, ale jest tego dosyć sporo, nie będzię przeszkadzać ?

A tak wogóle to co to jest, czytałem w necie, że może to być talk, magnezyt a nawet azbest :( ( o azbeście to na wikipedi czytałem, więc biore to trochę z przymrużeniem oka ).

Opublikowano

Co do twardości tego czegoś, to część jakby wysuszona jest miękka, tak że po odłupaniu kruszy się w palcach i wygląda jak zaprawa, częśc tak samo wyglądająca, ale "mokra" jest twardsza. A reszta to ma lekki połysk i jest twarda. Ot tyle moich badań serpenitu.

Jedyne co mnie niepokoi to, że niektóre powierzchnie są w znacznej części pokryte tym "nalotem" a zielonego to tak mało widać.

Opublikowano

Już umyłem jednego drania i trochę go obstukałem i tu znowu niemiła niespodzianka, w niektórych miejscach znowu nalot tylko że rudo-rdzawy i żółty. To coś złego ?

Przepraszam, że tak marudzę. Może jestem zbyt przewrażliwiony ale moje wyobrażenie o serpentynicie miałem w oparciu o widziane wyszlifowane płyty. I na nich takich cudów nie widziałem.

Opublikowano

serpentynit podobnie jak kazda inna forma salna wystepuje jako "czysta" badz jako "ubrudzona" innymi formami ...

wiec nie kombinuj, wloz do akwa i spij spokojnie :wink:

jutro bede mial chwilke to sfoce i wkleje ci moj bialy kawalek "czegos" co mam na lupku..

pozdrawiam :D