Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawa ma się następująco

:Potrzebuje zamontować wkład węglowy na wężu którego używam do podmian (bo uzdatniacze wytrącają mi z wody chelaty którymi karmie glony). Mam wąż do podmian 1/2cala, przyłącze zimnej wody na szybkozłączkę 1/2 cala. Nie mogę ingerować w rury więc musze filtr zamontować na wężu. Mógłby mi ktoś łopatologicznie wymienić co musze w tym celu zakupić, tak żebym mógł zamówić przez internet, i zmontować sobie w domu bez latania po sklepach w poszukiwaniu jakichś pierdółek.

Opublikowano

końcówki na wąż inaczej króciec gwint 1/2" na wąż (tutaj musisz się określić jaki wąż). Moim zdaniem zawory by się przydały, żeby móc swobodnie demontować korpus. Chyba że coś źle zrozumiałem. W castorami dostałem wprawdzie trochę drogo bo ok 16zł za szt. zawór kulowy chromowany już z króćcem 1/2" na wąż 15mm.

Więc w sumie przydałyby Ci się:

1x korpus z gwintem 1/2"

2x zawór kulowy wew/zew 1/2"

2x króciec zew 1/2"

2x zacisk (taki metalowy ze śrubką)

Xm węża

Opublikowano

daniel: to ma być wkłąd węglowy do usuwania chloru, zamontowany na wąż którym dolewam wode po podmianie. Czyli będzie w użyciu raz na dwa tygodnie.

Opublikowano

aha :) no mogłem się w sumie domyślać czyli taki korpus chciałbyś wsadzić i potem go ściągnąć i odstawić na bok tak :?: mógłbyś mi tak narysować jak to ma wyglądać, łatwiej mi będzie coś poradzić

Opublikowano

nie, nic nie chce sciągać. Będzie sobie przyczepiony do węża na stałe - prawdopodobnie gdzieś bliżej końca którym wlewam wodę do akwarium . Jak nie bedzie mi potrzebny to całość zwinę i będzie sobie leżeć w szafie

Opublikowano
no to potrzebny Ci tylko korpus i 2 króćce na wąż :) i opaski ściskowe

...czyli...poproś o dwa nyple (wejście do filtra i wyjście) 1/2"

Opublikowano

No i gotowe:

Korpus narurowy z odpowietrznikiem i płytką mocującą 10": 25,99

wkład 10" węglowy 6l/min; 10 tys litrów wydajności: 4,99

10m węża 1/2 cala: 7,99

2x nypel 1/2 cala chrom 12,80

3x przyłacze kranowe na szybkozłączkę 1/2 cala 2,67

3x szybkozłączka 1/2 cala z blokadą wypływu 8,67

RAZEM 63,11