Skocz do zawartości

Pierwszy baniak , pierwsze pytania...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yaro , dzięki za wykonaną pracę :D

Sporo tutaj przeczytałem ,

ale te linki ktore podeslałeś...

niestety nie...

No i napewno nie ma tego w FAQ 8)

Dzięki za odpowiedzi , wątpliwosci rozwiane ;)

Jak będę miał jeszcze jakieś pytania ,

to już w tematycznych dzialach jak nie znajdę

wcześniej odpowiedzi.

Opublikowano

Ja znalazłem ;)

ale juz odpowiem -

4 - nie potrzebny jest wystarczy przyzwoity ruch wody, natomiast jak ktoś lubi to może być

5 - grzałka w kominie może być ale pamiętać trzeba aby tą ogrzaną wodę z tego komina rozprowadzić po całym akwarium

Opublikowano

Darrooo ;

Nie spodziewaj się jednej, wyłącznie słusznej odpowiedzi.

Ot chociażby jakie światło kupić (7). Jeden napisze , że power glo, ja napiszę że Aquamedic 10000 K.

Bo MI się takie podoba i wybarwia mi niebieskie ryby. A kto inny napisze , że tłumi kolor żółty i podobno aktywuje rozwój glonów.

W jednym i drugim przypadku ryby nie padną i mogą się czuć świetnie. Jest stronka pokazująca +/- wygląd akwa przy danej temperaturze barwowej.

Co do grzałki - ktoś kiedyś ustalił niepisany wzór, że 1W na 1 litr.

Ja mam 300 litrów i 300 Watt grzałkę. Ale zaraz ktoś napisze, że lepiej 2x 150, bo jak jedna padnie...

A tak naprawdę grzałkę mam w akwa i W OGÓLE JEJ NIE UŻYWAM, a temperatura 24 stopnie rano i 25 po południu. Bo mam ciepło w mieszkaniu. A ty możesz mieć zimno i nawet 300 watt Ci nie starczy.

Prefiltr na zewnętrznym (6) - oczywiście powinien być, ale zakładając , że zewnętrzny robi za biologa, a prefiltr dodatkowo chroni przed syfami - ja umieszczam zasysanie jak najwyżej od dna, ale na tyle nisko, by przy podmianach gdy spada poziom wody nie zassało powietrza.

Co do obsady - piszesz, że chcesz wybrać 3 najładniejsze gatunki z 4. To w czym Ci można teraz pomóc ?

Urosną, zobaczysz które najpiękniejsze, odłowisz pozostałe.

I uwierz - mimo, że Twoje wątpliwości są dla Ciebie w tej chwili bardzo istotne, to nie są one jakoś oryginalne i na tym forum, na pl.rec.akwarium , malawi.pl, czy w innych miejscach zostały zostały omówione.

Tylko się nie zniechęcaj!