Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwa 300 l.

Obsada:

2x M - nie Saulosi(czyli tez z tematu)

2x F - nie Saulosi

4x małe nie Saulosi

2x M - socolofi

2x F - socolofi

2x M - lombardoi (zapewne tez skundlone)

2x F - lombardoi

ok. 8x - małych do 5 cm lombardoi

3x M - maingano

(najprawdopodobniej trzy samce, bo nie maiłem nigdy tarła. Owszem - walczą ze sobą, ale umiarkowanie, dlatego nie odławiam)

Wiem, że ryb za dużo, ale cholernie trudno odłowić te młode. Od trzech dni funkcjonuje pułapka DIY, która odchudziła zbiornik o dwie sztuki.

Nie wiem na ile to możliwe ale te lombardoi chyba krzyżują mi się z socolofi. Ikrę nosi socolofi, a to co wyrasta jest takie szare, bez wyrazu i przypomina lombardzkie. Po południu wrzucę zdjęcia.

Kupowałem rybki z dwóch źródeł - malawi.pl w Sosnowcu i prywatny hodowca. To pierwsze - polecam. Jakości drugiego źródła dotyczy ta dyskusja. Równie dobrze mógłby facet sprzedawać pyszczaki pod nazwą paletka. Ale się nie znałem, ryby były małe i niewybarwione.

Opublikowano

pytałem o obsadę bo zastanawiałem się czy jakiś czynnik może powodować taki stres u saulosi że te się jeszcze nie wybarwiły

niestety jednak IMHO w akwarium masz niezły mętlik.

akwarium 120 cm czy 150 cm długie?

Opublikowano

120 cm

Wszystkich młodych muszę się pozbyć. I lombardzkich też. Chociaż jeden wybarwił się niesamowicie - żółto fioletowo czarny. Wtedy obsada spadnie o 12 sztuk.

Opublikowano

tak się zastanawiam czy to właśnie nie lombardzkie wpływają na saulosi ale gdyby były zestresowane to raczej były by szare nie tak intensywnie żółte.

Ja proponował bym Ci jednak zmienić całą obsadę i kupienie ryb u rzetelnego źródła

Opublikowano

Wiesz co, zarówno stare jak i narybek od urodzenia są cytrynowo zółte. Ani śladu pasów, czy przebarwień na inny kolor. A samiec nr 1 jest wyjątkowo aktywny i raczej to jego unikają lombardzkie i pozostałe.

No nic - chyba do tego nie dojdziemy. Dzięki za sugestie.

Opublikowano
Wiesz co, zarówno stare jak i narybek od urodzenia są cytrynowo zółte. Ani śladu pasów, czy przebarwień na inny kolor. A samiec nr 1 jest wyjątkowo aktywny i raczej to jego unikają lombardzkie i pozostałe.

no właśnie - bo raczej to nie mają one nic wspólnego z saulosi, a ze jeszcze lombardy ich unikają toż to strach myśleć co to może być ;)

a z tą co ma zrobić? Oddać Darunkowi, który wrzuci je do 70l czy uśmiercić?

Niestety ja nie oddawał bym ich nikomu tylko je uśmiercił :/

Opublikowano

Pytanie, odchowales juz jakies mlode (do doroslosci)?

Saulosi to na pewno nie jest, tym bardziej estherae (nie to czolo, nie ta sylwetka - to niby 2letnie ryby). Obstawialbym mieszanca jakichs Labidochromis sp/Metriaclima sp. Zrob zdjecia samic i samego narybku. Moze to wynik jakiejs deformacji genetycznej (problem z pigmentem, malo fikocyjaniny, tylko czy on mialbyc niebieski?! - naciagana teoria ofkorz). Napisz cos wiecej o tych rybach, jak duze sa te samce, jak sie zachowuja?

Ta ryba, cos mi przypomia :?

Opublikowano

no właśnie - bo raczej to nie mają one nic wspólnego z saulosi, a ze jeszcze lombardy ich unikają toż to strach myśleć co to może być ;)

a z tą co ma zrobić? Oddać Darunkowi, który wrzuci je do 70l czy uśmiercić?

Niestety ja nie oddawał bym ich nikomu tylko je uśmiercił :/

Co za brednie przecież to są ładne zdrowe ryby. Oddaj je komuś jak ich nie chcesz niech sobie pływają (nie żebym był przeciwko karze śmierci jestem za , wiernym też nie jestem , politykiem nie jestem , ani TUTSI ani HUTU)

Psy kundle też proponuję wybić itp.

Jak byłyby chore to OK

Panowie coś wam się z głowami porobiło.

Pytanie tylko co to za ryby.