Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem się spytać czy podmiany co ok.2tygodnie wystarczą,jeżeli:

Ostatnia podmiana:wykonana tydzień temu

NO3 na dzień dzisiejszy:10

Obsada:12młodych saulosków

Czy wrzucić może do kubełka Tetra Nitrate Minus czy coś takiego czy nie ma sensu

Opublikowano

Nie do konca rozumiem. Mam problem z ta zagadka logiczna:

czy podmiany co ok.2tygodnie wystarczą,jeżeli:

Ostatnia podmiana:wykonana tydzień temu

Ja np podmieniam wode raz na tydzien, raz na trzy, raz na dwa, jak mi sie zachce, bo leniwy ostatnio jestem. Puenta taka, ze jak podmienisz wode raz na 2 tygodnie, a karmic bedziesz madrze - ryba nic wielkiego sie nie stanie. I czemu chcesz (albo raczej, po co?) wrzucac do kubelka ten srode na azotany, skoro no3 masz na poziomie 10??

Opublikowano

Chodzi o to,że tydzień temu była podmiana wody i teraz NO3 na poziomie 10

Więc czy przy takim NO3 wodę można podmieniać co 2-3tyg,nie przekarmiając ryb?

Myślałem,że ten środek może pomoże utrzymać takie NO3 na poziomie 15 prze 2-3tygodnie

Opublikowano
Chodzi o to,że tydzień temu była podmiana wody i teraz NO3 na poziomie 10

Więc czy przy takim NO3 wodę można podmieniać co 2-3tyg,nie przekarmiając ryb?

Myślałem,że ten środek może pomoże utrzymać takie NO3 na poziomie 15 prze 2-3tygodnie

Pamietaj, ze wode podminiamy tez z innych przyczyn niz redukcja azotanow :)

Raz na jakis czas ( z braku czasu, mozliwosci, zapalu) mozesz podmianke zrobic rzadziej. Nie mniej jednak mysle, ze co te 2 tygodnie wypada nalac ciut swiezej wody :D

Opublikowano

Podmieniaj co 2 tygodnie i nie kombinuj z chemią ... ja podmieniam co tydzień w 4 zbiornikach od 240 do 720 litrowego i żyje ... podmieniam co prawda za pomocą węża ale jednak ty masz trochę mniej do roboty

Opublikowano
Podmieniaj co 2 tygodnie i nie kombinuj z chemią ... ja podmieniam co tydzień w 4 zbiornikach od 240 do 720 litrowego i żyje ... podmieniam co prawda za pomocą węża ale jednak ty masz trochę mniej do roboty

Ja wczoraj przy podmiance myślałem sobie o takich jak Ty - ile z tym musi być roboty (ja podmieniam "jedynie" 2 wiaderka wody i czyszczę filtry wewnętrzne).

Czasami małe baniaki mają jakieś plusy :-)) (szczególnie jak się ma "syndrom dnia poprzedniego")

Opublikowano

A tam, ja lubię plusk wody na syndromie ;) ... a tak poważnie to przez to ze mam tyle baniaków mam dużo ryb ;) coś za coś :mrgreen: