Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że tematy pokryw ostatnio dość często się pojawiają ja poruszę sprawę oświetlenia a raczej statecznika. http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=44908 podczas budowy tej pokrywy autor użył zamiast kupnego statecznika 2 wyjętych właśnie ze świetlówek kompaktowych. Plusy ma to i to spore, po pierwsze cena ( http://www.allegro.pl/item562930527_swi ... _cena.html czyli za 30zł mamy 2 niezależne stateczniki pod 18w) druga sprawa to wymiary. Potrzebuje tylko opinii kogoś bardziej doświadczonego i jakieś instrukcji jak to potem połączyć.

pozdr.

pysi

Opublikowano
jakieś instrukcji jak to potem połączyć

Ja Ci powiem tyle: jeżeli nie zajmujesz się elektryką, nie znasz się na tym, daj sobie spokój, albo znajdź kogoś kto przyjdzie i Ci to połączy :!:

Taki ktoś na pewno będzie wiedział jak.

Nie chcę wyjść tutaj na mędrca, ale z prądem to naprawdę nie przelewki.

Opublikowano

Różne rzeczy już składałem, robiłem także samo złożenie czegoś takiego mi nie straszne, nie chce tylko czegoś źle podpiąć żeby ew. nie spalić elektroniki o ile to możliwe :)

Opublikowano

No dobra... :wink: Żarówka energooszczędna też jest rurką tak samo jak i świetlówka do akwarium. Na końcu jednej jak i drugiej "rurki" wystają po dwa na stronę druty. Różnica jest tylko taka, że w żarówce energooszczędnej są wlutowane one w płytkę elektroniki. Odlutuj rurkę z płytki, w to miejsce przylutuj przewody podłączając je do świetlówki akwariowej. Pamiętaj tylko, żeby to zrobić stronami.

Do I make my self clear enough? :mrgreen::mrgreen::wink:

Jak coś to daj zdjęcie to ci zaznaczę co i jak.

Opublikowano

Są różne opinie na temat stosowania elektroniki z żarówek energooszczędnych, w tym również takie, że to nie jest dobry pomysł ze względu na jakieś tam rozbierzności w parametrach pracy (i do tej opini w sumie ja się przychylam) Schematy takich zabaw były na którymś z forów roślinnych - tam powinieneś szukać

Opublikowano

calkiem prosta sprawa zbij zarówke i beda wystawac tobie 4 druciki podlanczasz je do swietlówki i jazda :P

a tak na serio to jest prosta sprawa mialem kiedys cos takiego przy swietlówkach 18 w , nie wiem jak to sie ma do mocniejszych wersji ale bedzie tez swiecic , zbijasz szkło z zarówczki albo odcinasz plastkik , do wystajacych 4 drucików lutujesz kabelki i podlanczasz pod swietlówke

jak cos pomylisz to sie niezaswieci ale masz chyba 4 kombinacje zapewne trafisz :P

napewno nic niespalisz proste jak dzdzownica :P i tanie

zaleta tego systemu jest to ze swietlówki zapalaja sie odrazu czego niemozna sie spodziewac przy statecznikach i to wplywa na zywotnosc ich

Opublikowano

Mialem takie stateczniki przy swietlowkach 18W. Wazne, aby "dawca" byl wiekszej mocy niz biorcy. Dzialalo to dobrze, bez zauwazalnych efektow ubocznych. polaczenie jest trywialne, 2 styki z prawej do jednego konca rury, 2 lewe do lewego.

473b2e05560bb00dmed.jpg

Opublikowano

Siedziałem w tym i powiem że do świetlówki 18W dajesz statecznik z kompaktu 21W i gitara. Do 15W dajesz 18W itp. Do 30W nie opłaca się już, warto wtedy kupić gotowego elektronika. :idea:

Opublikowano

dokładnie jak karold mówi gdzieś o 2-3w mocniejszy musi być ten statecznik elektroniczny. Jest to najtańszy sposób na oświetlenie zbiornika. Jak zarowka energooszczędna się spali to elektronika dalej jest sprawna! Spokojnie rozbebeszamy wszystko i mamy niegrzejący się statecznik. Jedyna wada to małe moce:/