Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Planuję założyc malawi 240l i zastanawiam się nad obsadą. Planuję wpuścic P.saulosi (2+6 lub 8 ) jeszcze jeden gatunek. Zastanawiam się nad L.trewavasae lub M.estherae jednak nie wiem czy nadaja się one do takiego zbiornika. W opisach gatunków jest napisane że nie powinno byc z tym problemu, ale na forum widziałem gdzieś ze to akwa jest dla nich za małe. Jak to w końcu z nimi jest?:)

Jeśli te 2 gatunki odpadają to co można tam wpuścic? Problem w tym że yellow i rdzawe nie bardzo mnie przekonują.

Będę wdzięczny za radę:)

Opublikowano

kulfonik odpada na pewno

redzik może być, chociaż to duża ryba i lepiej jej w większym akwarium to 240 to jej minimum.

Co do połączenia z saulosi wiec zaproponował bym ci maingano lub m. livingstonii

Opublikowano

Nie polecam układu tych dwóch terytorialistów w tak małym zbiorniku ... ciężkie życie dla saulosi. To już lepiej z red red-ami a najlepiej livingstoni lub elongatus neon spot

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam problem ponieważ samica Saulosi regularnie "katuje" 2 szt Trewavasae

W dziale giełda na stronie klubu już dałem ogłoszonko o chętnym oddaniu rybek.

Regularnie oskubane płetwy i wystraszone chowające się rybki to nie jest fajny widok.

Trzeba się dobrze zastanowić nad obsadą, ja się uczę czytując to forum i artykuły na stronie Klubu,

ale niestety i na własnych błędach.