Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety gdy włączam aqua szuta woda robi się mętna. Nie wiem co z tym zrobić... Przepustowość to 750l/h to jest minimum.... Praktycznie ustawiłem go na minimum ale nadal lekko mąci... Piasek jest drobny i dobrze wypłukany... Co proponujecie??

Opublikowano

Poczekaj i spokojnie. Tak jak Ci mówiłam miałam tak samo. Cierpliwości. Szut wciągnie wszystkie drobinki i jak już będziesz miał czyściutką wodę to przepłucz od niego gąbkę, a zobaczysz ile piachu na niej będzie :wink: Jeśli chcesz możesz włożyć tą watę na jakiś czas. A i nie zmniejszaj mu przypływu.

EDIT. Jeśli chcesz mogę Ci przesłać fotkę jak u mnie woda wyglądała po zmianie dekoracji hehe kompletnie nic nie było widać i też minęło. A tak jak wtedy miałam to napewno nie masz :D

Opublikowano

Szut jest swietnym filtrem a te waty to chyba najlepsze medium filtrujace (mechaniczne oczywiscie) Wiec wloz ta wate odkrec przeplyw na maksa i czekaj a nawet sam co jakis czas reka zamieszaj.

Ale najlepiej jesli nie masz jeszcze wszystkiego na tip top to wyjmij piasek i jeszcze raz go wyplucz bedzie najszybciej.

Opublikowano

rzeczywiście agua szut duzo wyciąga tego pyłu, ale postanowiłem wypłukac piasek jeszcze raz. Zrobiłem to w taki sposób, że płukałem go przez bardzo drobna siatkę do wyławiania ryb. Straciłem ok 3 kg bardzo drobnego pyłu. Teraz piasek nawet po bardzo mocnym zamieszaniu nie mąci wody.

Opublikowano

a ja do 420-tki do połowy zalanej wsypałem piach bez płukania... nie miałem czasu na pier..oły bo miałem weekend na odpalenie tego zbiorniczka :P

hehe i co i woda w kolorze kawy z mlekiem, nic nie opadło :D

odpaliłem zatem pompę 3000l/h i przemieliłem piach przez gabkę atman nr5 - po dobie mielenia zebrałem pianę z powierzchni i gotowe... jedynie kilka razy na dobę myłem gąbkę w kranówie...

także nie podzielam wyłączania :P