Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem zrobiłem instalację na prefiltr narurowy. Korpus narurowy mam na gwint 1/2, ale niestety pojawił się problem, kupiłem od razu wkład siatkowy wielokrotnego użytku 100micronów i powietrze jakie znajduje się w korpusie nie potrafi z niego wyjść tak jak by nie potrafiły bąbelki powietrza przejść przez ten wkład i ani odpowietrzacz w postaci zaworu z kranikiem ani ten w korpusie nie potrafią tego powietrza wycisnąć lub zassać. Co radzicie?

Tak to wygląda:

5c21f84c10f305f5m.jpg

Opublikowano

lekko odkręć korpus filtra na włączonym i pozwól wylecieć wodzie... i zakręć - powietrze zostanie wyrzucone najpierw i po problemie...

a dlatego że kapie przy takim procesie, to zamontowałem sobie te filtry nad akwa :P

no i ten siatkowy wielokrotnego użytku imho jest kiepski - zapcha się szybko i drastycznie spadnei przepływ, nie ma to jak sznurkowe :wink:

Opublikowano

jakieś niedziałające odpowietrzniki, śrubeczki, cuda....

a nie sprawdzisz czy działa to co napisałem :wink:

imho odpowietrzyć te filtry może jedynie odkręcenie klosza (lekko) na chodzącym filtrze - wyleci zawsze trochę wody, ale to jest najszybsza i skuteczna droga :wink:

Opublikowano

bo będę próbował dzisiaj, co śmieszne zostawiłem filtr na noc (jakoś dało się przeżyć ten efekt wodospadu koło ucha) a dzisiaj rano już bąbelków nie ma i filtr chodzi fajnie od czasu do czasu coś tam jeszcze wyleci z rurki wylotowej no i na tych nieszczęsnych drabinkach, harmonijkach czy jak to nazwać to między siateczkami też jeszcze są bąbelki.

Co powiedzie na te wkłady:

http://allegro.pl/item561318338_promocj ... _2_89.html

lub

http://allegro.pl/item560230446_wloknin ... gruba.html

Opublikowano

te pierwszy wkłady jak wkłady... pewnie filtrują - firmą się w tych zakupach nie kieruje... jedynie każdy wkład (nowy) płuczę w gorącej wodzie przed użyciem w akwa... takie moje zboczenie po tym jak zaobserwowałem że niektóre dziwnie wodę pieniły... teraz jest ok...

natomiast ta włóknina - nie używałem nie wiem

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć gdzie można dostać te czarne węże które masz przy filtrze i jaki jest ich przekrój? Oraz ile cię wyniósł cały koszt prefiltra? W jakim stopniu ogranicza on przepływ wody poprze kubełek? Czy możenie ogranicza? A co do bąbelków to nie wyłączaj filtra na noc,w ogóle skąd taki pomysł? Filtr powinien pracować 24h/dobę przez 7 dni w tygodniu. Z czasem powietrze ujdzie.