Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie

Do mojego malawi 450 L (150x50x60) planuje kupić nowy filterek wewnętrzny. Wybór padł na którąś z dwóch głowic Kaskada 2000 lub Aquabee UP 2000. Gdyby ta filtracja nie wystarczała planuję dodać przerobionego Fluvala 4+ którego posiadam. I tu pytanie do kolegów którzy posiadaja lub mieli styczność z tymi pompami czy mogłby mi ktoś podac wymiary tych pomp bo nigdzie nie moge tego znaleść? I jeszcze jedno pytanko która z tych pomp cechuje się wiekszą kulturą pracy ( głośność itp.), obie mają taką sama wydajność 2000 L/h? Którą zatem polecicie jaka lepszą?

Z góry dzięki za każdą pomoc :)

Opublikowano

Kaskada 2000 odstaje od szyby 10cm i ma szerokość 6,5cm, ma regulację wylotu na boki, jest zgrabna, czarna, cicha, trzeba dorobić przyssawki, kabel ma 10m. Wydajność określam na b.dobrą, ma dość szeroki wylot, super miesza wodę, można założyć dowolną gąbkę nawet Atman 5. Nie porównywałem jej w moim akwa z Aquabee bo nie posiadam takowej. Myślę że w akwa 450L na długości 150cm będziesz zadowolony z jej mocy. Nie dostrzegam spadków mocy nawet po 3 tyg. Cena zakupu na Allegro niższa niż Aquabee. Dodam że Aquabee to bardzo dobre pompy stosowane przez kilku kolegów na forum. Pozdrawiam.

Opublikowano

jak kupisz na morskie.com (tanio ma aquabee) to polecam up2000/1

niby mają po 2000l/h ale jednak proponowana wjeje nieco mocniej

kultura pracy dobra+ (czasami trzeba zwiększyć przyssawki aby nie odpadała)

wymiary - nie będę wyciągął ale około 10x10x12cm

mam up3000 i up2000 w akwa 140x55x55

i na gąbce atman nr5 doskonale sprawdzała się ta pierwsza.... imho robi "dosłownie czyste akwa" i nawet przez dwa tygodnie nie spada przepływ - szczerze ją polecam najbardziej :wink:

Opublikowano

jak ją przykleisz do szyby na orginalnych podstawkach, lub zamontujesz zewnętrznie na sztywnych rurach pcv to i może...

ale są sposoby żeby była absolutnie niesłyszalna... zresztą jak do każdej pompy :wink:

natomiast porównywanie czegoś co kosztuje np 250zł do czegoś co kosztuje (o tych samych parametrach i zastosowania) >600zł jest imho bez sensu :P

• 1 rok później...