Skocz do zawartości

Ambitny Plan i pierwsze kroki z Malawi.

GrzegorzKosmider

Rekomendowane odpowiedzi

dobrze Tetrę (mam 1200 EX) uruchomić i nie dotykać

tak właśnie jest, jeśli filtr robi jako biolog... nie widzę potrzeby żeby w biologu "mechrać" co tydzień :wink:

A może ja po prostu trafiłem na jakieś szczęśliwe sztuki Tetry (każda była kupowana w innym czasie)?? Trochę szczęścia w życiu tez trzeba mieć :mrgreen::mrgreen:

Bart007: jak stara jet Twoja Tetra? Ile u Ciebie pracuje (pracowała) :?:

Właśnie mija jej 2 lata, więc wysłałem jeszcze w ramach gwarancji.

Niepokojące było, że sprzedawca już telefonicznie się asekurował, że to usterka mechaniczna, nie podlegająca gwarancji. No to ja się pytam - jaka inna usterka mogłaby być. Termojądrowa ?

Za chwilę okaże się, że telewizory nie podlegają gwarancji z tytułu usterek elektronicznych, samochody tracą gwarancję gdy klient będzie nimi jeździł itd. No, ale poczekamy, zobaczymy...

• 2 tygodnie później...

Wracając do tematu Decybeli. Rozmawiacie tutaj o 4, 7, 15 dB. Te wartości są niemożliwe do uzyskania.

"Cisza" w standardowym pomieszczeniu w mieście ma około 30 dB (sam mierzyłem) przy zamkniętych oknach oczywiście.

Dobra lodówka Siemensa ma 42 dB (według producenta) i słychać ją bardzo słabo. Każdy ma w domu lodówkę i jakoś nikt nie mówi że nie może spać w pobliżu kuchni.

Komputery Barebone Asusa mają podobno 35 dB i ich nie słychać!

Jeśli te filtry miałyby poniżej 30 dB to byłoby to szczytem wyciszania urządzeń mechanicznych. Prawdopodobnie człowiek by głośniej oddychał od nich.

A z resztą na pewno wpadająca woda do akwarium czy przez deszczownicę czy dyfuzor na pewno jest głośniejsza :twisted:

Że wam się chce jeszcze produkowac po raz setny o tym samym.

Ja mam EX700 i jest bez zarzutu. Ale jakie ma to znaczenie pojedyńczego usera skoro Mjuszajn napisała konkretnie, że to shit jakich mało od strony awaryjności. Skoro ona bazuje na danych liczonych w setkach to proszę ustosunkujcie się do tego a nie po raz milionowy w kolejnym waku to samo, że ja mam i jest cacy a Tobie cieknie...

Do autora tego topiku: Kolego dobra rada... Nie oszczędzaj... Lepiej wydać 90% z zaplanowanego budżetu na filtracje na dobry kubełek i pozostałe 10% na jakiegoś wariata wewnętrznego którego po roku wymienisz (jak ryby urosną i sie bedą rozmnażać itd) zresztą wolna głowica w domu zawsze się przyda...

A kubełek kupujesz na lata... Sugeruje wziąć jak największy skoro gdzieś w planach masz jeszcze większy baniak. Jeżeli teraz kwestia wielkości zbiornika wynika z ograniczeń finansowych a nie miejsca czy czegoś tam... to lepiej zrób większe akwarium na przykład 450L a z filtracją pokombinuj coś z DiY