Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem filtr zewnętrzny Eheima i dostałem do niego komplet wkładów tj. SubstratPro, białą matę, gąbkę i Ehfimech. Z tym, że wyczytałem, że ten Ehfimech ma zastosowanie do filtracji mechanicznej. Mam go wsadzić do kubła, czy wywalić i dokupić ceramiki?

Opublikowano

jeżeli chesz wydać kase na zasypanie całego filtra substratpro to jest to jak najbardziej godne polecenia, tylko wtedy zastosuj koniecznie gęsty prefiltr, bo ta ceramika zamula się łatwiej niż krążki.

Opublikowano

No mam 2 l tej ceramiki, ktore dolaczone byly do filtra. Skoro wywalam tego Ehfimecha, to musze jeszcze dokupic 1 l. Czy tej, czy innej to juz obojętnie (róznica kilkunastu złotych). Ceny ceramiki to około: SubstratPro 50 zł, Biomax 40 zł, PoroRing 35 zł. Co radzisz? Może zamiast 1 l SubstratPro kupić jakąś inną i dać na samą górę?

Opublikowano

a po co kombinować.... ja bym przed tym sybstratempro dał tego echfimecha i by grało... ludzie przecież to jest 2l subrtratpro + 1l echfimech + dokupisz jakąś inną zamiast tych gąbek i wsio...

wogóle nie rozumiem kupowania kubełków, żeby do tego trzeba było kupować jeszcze osobno wkłady... a i tak eheim ma tu przewagę nad innymi producentami (w kwestii dołączanych wkładów)

ja mam dwa filtry narurowe 10" jako biologi i założę się że razem nie mają nawet 2l pojemności, do tego nie są pewnie tak porowate jak substratpro i parametry mi jeszcze nigdy nie drgnęły przy 30 małych do średnich rybach :wink:

rany co ten marketing z Was robi? :P:mrgreen:

Opublikowano

Tak jak makok napisał. Zostawić wszystko poza watą i gitara. Duży ruch wody w akwa, wspomaga filtrację biologiczną, więc po co dokupowywać do "mercedesa, koła od poloneza"? Eheim jest tak pomyślany aby dawał radę. Jeżeli stosujemy mocne przerybienie :( , lub filtr np do 250L stosujemy w zbiorniku 375L możemy pomyśleć o wymianie wkładu mechanicznego na biologiczny, całą resztę wspomaga filtracja mechaniczna i bakterie w całym akwarium.