Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie wiem, czy mnie konkretnie miałeś na myśli, ale ja rzeczywiście zniechęciłem się do arf,

Ciebie nie :)

myślałem, ogólnie o kilku znanych mi przypadkach włącznie i o swoim, mało interesujace samice a w akwarium tylko jeden wybarwiony samiec pomimo 200 cm akwarium, trzeba pogodzić się z tym i patrzeć nie tylko na ich barwy ale i ciekawe zachowanie.

Do afr zdecydowanie bardziej bym polecił maingano niż yelowka. Pomimo rekomendacji sisa ;)

Opublikowano

taa... tylko kto by mojego męża do tego kotnika w 140 przekonał? nawet ja nie mam takiej mocy :P

wracając do afry, póki co widziałam tylko na fotkach, moja wiedza o tym gatunku tak naprawdę jest niewielka, podoba mi się kolorystycznie a jednocześnie liczę na ciekawe zachowania, czego można się po niej spodziewać? kwalifikuje sie chyba do średnio agresywnych pyśków, czy się mylę? będzie ignorować yellow czy raczej będą się ganiać? ile samców obu gatunków można nieinwazyjnie trzymać w takim akwa?

Opublikowano

Na te pytania konkretnej odpowiedzi nie uzyskasz. W każdym akwa może być inaczej. U mnie np jest spokój, ale u innego klubowicza już nie. Afra na pewno nie jest najspokojniejszą rybą, ale też nie jest przesadnie wściekła 8) czy będzie ignorować Yellow? tak zupełnie, to nie sądzę. Pewnie czasem się poganiają. Mniej lub bardziej :mrgreen: Ale to są pyszczaki.

Opublikowano
(...), podoba mi się kolorystycznie (...)

Podoba Ci się kolorystycznie samiec. samice są naprawdę pospolitej urody, takie szare myszki,;) Pisał już o tym Yaro. Przy dwóch gatunkach - tak mnie się przynajmniej wydaje, warto dobrac dwa gatunki w których zarówno samiec jak i samice są urokliwe. Yellow pod tym względem - na pewno tak, ale nad tym drugim gatunkiem jeszcze pomyśl,;)

Opublikowano

coś czuję, że ostatecznie i tak zdecyduje przypadek, tzn. co akurat będzie dostępne...

dzięki za pomoc, niezależnie od tego na kogo padnie przynajmniej będę mieć pewność, że kombinacje w ramach tych gatunków nie zrobią nikomu krzywdy :)