Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czesc przegladam wasza strone juz od dawna poniewaz chcialem zalozyc malawi.Tak wiec akwarium juz jest ok 240 l podloze piasek duzo skal filtr fluval 405.Akwarium stoi juz jakies 3 tygodnie i wszystkie parametry wody ma takie jak podajecie. Za tydzien chcialem kupic rybki i tutaj jest maly problem nie wszystkie nazwy zgadzaja mi sie z tymi ktore sa tutaj(usa).Przegladajac strony z rybkami wybralem te ktore podobaja mi sie najbardziej,tak wiec mylandia estherae,maylandia zebra,p acei,p demasoni,p elongatus.Wiem oczywiscie ze nie moge miec wszystkich tych gatonkow dlatego pytanie jak je dobrac i ile ich ma byc zeby wszystko gralo i zeby rybki nie pozabijaly sie .Z gory dziekuje za porady.

Posted

Napewno odpada zebra, gdyż jest zbyt silna i duża na taki zbiornik, za duża wydaje się równiez acei. Najodpowiedniejszy wydaje się układ elongatus 1+4 ( 2+5 ), estherae 1+ 4 i demasoni 2+5. Tylko czy dwa gatunki pasiaków to dobry pomysł ?

Posted

Dzieki zapomnialem jeszcze o p.saulosi ta tez jest bardzo ladna i chyba spokojna moze masz jakies inne sugestie co do obsady takiego akwarium jestem poczatkujacy jesli chodzi o malawi i najnormalniej w swiecie chcialbym miec ladne kolorowe rybki ,tylko dobrane tak z glowa.

Posted
Może stary,dobry,kolorowy,łagodny układ : saulosi,yellow,rdzawe :D:wink:

Witam

Osobiscie zgadzam sie z kolegą Skalarowskim, i na poczatek zaczal bym od takiego "zestawu". Wg mnie "złota trójka"

A gwarantuje ze nie bedzie tak spokojnie jak kazdy pisze-to sa przeciez pyszczaki.... I na pewno bedziesz mogł zaobserwowac wspaniale zachowania pyskow.

Zycze udanej hodowli.

Pozdrawiam

8) 8)

Posted

Może dla odmiany nie złota trójka tylko elongatus, estherae i socolofi.

Wielu pisze "na początek" a z tego co mówiono pysie żyją około 6-8 lat ( myślę, że wiecej ) więc jaki początek ? Czy zmieniacie ryby jak stare buty ? Ile trwa ten początek ?

Posted

stary, jesteś z NY, Wy tam wszystko musiscie miec najwieksze, a Ty chcesz stawiac 240 litrow? ;) Walnij 240, ale galonów na dzień dobry to będziemy dobierać obsadę ;)

A hari dobrze gada, skończmy z tymi saulosi rdzawymi i yellowami. Z mbuny większość gatunków nadaje się na takie akwarium... w odpowiednim towarzystwie i liczbie gatunków...

Posted

dzieki za rady teraz tylko znalesc gdzies tutaj te rybki.Moze jest jakis sklep internetowy godny polecenia?Odnosnie"wszystkiego najwiekszego"to niestety nie wszystko tutaj jest najwieksze , sklepy dosc slabo zaopatrzone nie wspomne o np.tle struktoralnym ktore jest nie do dostania,chyba ze z palemkami.hahahah