Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Mam nadzieję, że okażecie trochę cierpliwości kolejnemu nowemu na pokładzie :)

Na początek fragment jednego z postów z forum, na którym de facto statam się "odrabiać lekcje": "...piękne ryby , nie można się opanować i chcemy mieć ich jak najwięcej i jak najbardziej kolorowe.

Zobaczcie jaka jest większość pytań początkujących malawistów odnośnie obsady.

Byleby kolorowo było..."

Już wiem, że tego co chcę mieć nie będę. Akwarium 200 litrów, w środku jeszcze młodzierz: Auratus, Crabro i Maigano. Początkowo planowałem auratus, crabro, elongatusy mpangha i demasoni, ale "niechcący" przybyły maigano i pozostałe dwa gatunki stanęły pod znakiem zapytania - mówiąc prawdę między innymi z powodu problemów z nabyciem tychże.

Myślę, że zamiana wyszłaby wszystkim na zdrowie, mphangi i demasoni zastąpione byłyby którymiś z poniższych, i tu moja prośba o pomoc w najlepszym wyborze. Socolofi, Acei, Afra, Tropheops Red Fin czy Chewere. A może jednak cierpliwie czekać na demasoni i mphanga ?

Dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

znaczy co, chcesz mieć crabro, auratusy, maingano i jeszcze 2 gatunki? To ja proponuję tropheopsa i afrę. Wszystkiego po 3+6. Za 2 latka zostaną Ci 3 ryby, taka naturalna selekcja...

A teraz na poważnie (jeśli poważnie pytasz o radę..?) Z tych gatunków które masz i ew. chciałbyś mieć, to masz do wyboru spośród maingano, socolofi, i ew. elongatusy. Reszta z różnych względów jest niedopuszczalna/bardzo dyskusyjna.

W tym akwarium polecałbym optymalnie mieć 2 gatunki. Po max. 8szt z każdego.

A poza tym, to poczytaj trochę, zanim zadasz pytanie, podobnych wątków doboru obsady do 200 litrów już było trochę. Zamykam!

Opublikowano

Zacznij więc od wyrzucania a nie dodawania ;) ... maingano zostaw auratusy i crabro wymień na inne, te pierwsze ze względu na agresje oraz to że są melanochromisami a dwa melanochromisy na pokładzie 200-ki to nadmierny optymizm ... te drugie do 200-ki pasują tak jak Pudzianowski do fiata 126p ;). Abym doradzał ci dalej pragnąłbym poznać wymiary twojego akwarium jeśli to 120-ka to możesz pokusić się jeszcze o 2 gatunki z najmniejszych jeśli 100-ka to tylko jeden. Pozostaje ci wiec opcja maingano i ... lub maingano i ... i ... ;). Z twoich marzeń do twojego akwa nadaje się jeszcze od biedy mphanga i chewere co do reszt to zacznij marzyć o większym zbiorniku ;)

Opublikowano

W tym akwarium polecałbym optymalnie mieć 2 gatunki. Po max. 8szt z każdego.

2x8=16, 4x4=16, źle liczę, czy są jakieś konkretne przeciwwskazania do 4x4 ??

A poza tym, to poczytaj trochę, zanim zadasz pytanie, podobnych wątków doboru obsady do 200 litrów już było trochę. Zamykam!

Czytam i czytałem o obsadzie do 200 litrów. Ja nie pytałem co do 200 litrów, tylko co do towarzystwa dla auratusów i crabro.

Niemniej jednak uprzejmie dziękuję za informacje.

Pozdrawiam

Opublikowano

Mądre pytanie ;) przeciwwskazania dla 4 x 4 są zazwyczaj takie że ludzie nie preferują małych haremów ... ja je lubie i daje zazwyczaj 1 + 3 -4. Na dwa samce w gatunkach wymienionych przez ciebie IMHO i tak nie ma szans dlatego zaproponowałbym ci 1 + 4 x 3 w przypadku gdyby to był baniak o długości 120 cm i 1 - 4 lub 5 x 2 w baniaku 100 cm. Długość akwarium determinuje ilość rewirów, w 100 cm pomimo tego samego litrażu ciężej jest upchać 3 gatunek. Można to zrobić wkładając rybę mniej terytorialną i nie za dużą 1 + 3 maingano, 1 +3 yellow i 1 + 3 sprengerae może się udać choć to już trochę siłowanie z naturą ;). Pytałeś o towarzystwo dla crabro podając litraż, nie dziw się że nie otrzymasz odpowiedzi na temat towarzystwa dla crabro w takim akwarium skoro nikt nie dopuszcza trzymania w takim maleństwie samych crabro, już serce się rozrywa jak się o tym słyszy a ty chcesz jeszcze bardziej je unieszczęśliwiać . Chyba ze masz akwarium przejściowe a docelowe będzie większe ale o tym nic nie piszesz. Ja lubię różnorodność i jestem w tym dość odosobniony ;) akwaria jednogatunkowe nie są moją miłością poza tym wiem ze wielosamcowość w akwariach tak małych jak 200 litrów to przypadek raczej nie częsty i stawiał bym na tą różnorodność ale z sensem.

Pozdrawiam.

Opublikowano

harisimi,

Tym razem naprawdę dziękuję za rzeczową, uzasadnioną i bardzo konstruktywną odpowiedź.

Muszę - podobnie jak pewnie wszyscy na początku - zrewidować swoje plany i oczekiwania

Jeszcze raz THX

--

Pozdrawiam