Skocz do zawartości

Prosze o pomoc w wyborze akwarium (rozmiar, producent)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

makok : jak bym był dystrybutorem tych filtrów to bym pewnie z 1000 zł zapłacił za wszystko :D ;

wiem że parę stów przepłaciłem bo przez internet za 1.500 zł może bym dostał :mrgreen: , jednak należę do ludzi, którzy wolą dać parę stówek więcej i mieć święty spokój, niż denerwować się kiedy sklep internetowy mi wyślę i czy w ogóle mi wyśle :?: itp itd.

co do marki EHEIM mam filtr tej firmy od 8 lat, działa 24h/ dobę 365 dni w roku i jest cichy i szczelny tak jak był 8 lat temu,

może poprostu chciałem się pochwalić wśród fachowców, bo komu mam się pochwalić żonie :) , ona za bardzo na filtrach się nie rozeznaje, więc nie znajdę u niej zrozumienia, a już napewno jak przeliczy cenę filtra na ciuchy, kosmetyki itp :D

niech człowiek zadający pytanie pozna różne altermatywy zarówno te tańsze jak i te droższe, a wyboru dokona sam na miarę swoich możliwości i potrzeb.

pozdrawiam

Opublikowano

mój eheim 2213 ma koło 16 lat i miał zmieniony trzpień bo jako fizol go połamałem ;) ... pracuje jest szczelny i baaaaaardzo cichy ...

Opublikowano

Sorry,że w nieswoim temacie

Potem jakieś bakterie typu nitrivec dajecie do kubła czy normalnie chodzi?

Przerwa związana z czyszczeniem nie ma wpływu na jego późniejszą pracę?(chodzi mi o pożyteczne bakterie)

Opublikowano

jeżeli będą w wodzie, to w ciągu 30 min nic im się nie stanie. Hary zapomniał wspomnieć o smarowaniu uszczelki. Ja smaruje przy każdym otwarciu - tubka za 5 zeta wystarcza na kilka razy ( i przy okazji ułatwia montaż świetlówek w oprawach hermetycznych jeżeli zajdzie taka potrzeba ;) )

Opublikowano

no i pamiętać trzeba że czyści sie w wodzie zlanej z akwarium, nie w kranówie bo w ten sposób to możemy tylko sobie narobić kłopotu.

Co do tetry 10 letniej ? - może marzenia się spełniają ;)

Opublikowano

dziękuję wszytkim za pomoc, niestety? zamówiłem 150x50x50, w zasadzie droższe tylko o jakieś 70 zł było

150x60x60 ale pokrywa już o ok 500zł droższa. to jednak nie stanowiło problemu, tylko rozmiar do mojego pokoju na tą

chwile troche chyba za duży, (przy nowym mieszkaniu postaram sie o 200x..)

zastanawiam sie czy jednak nie zmienić na 150 x 60 (głębia) x 50

prosze o podpowiedź.

mam jeszcze pytanie: czy oglądanie tv lub słuchanie muzyki głośniej może mieć jakiś negatywny wpływ na akwarium?

(pęknięcie lub coś podobnego?)

Opublikowano

Przy 150x60x60 i 150x60(głębia)x50 pokrywę masz dokładnie taką samą. Te tańsze okrywy masz przy akwariach 50cm szerokich i wówczas polecałbym jednak 60cm wysokości. Sam mam standartowe 150x50x50, ale widziałem 150x50x60 i jednak różnica jest znaczna i to na plus.

Co do TV, czy muzyki i ich wpływu na akwarium to nie słyszałem o takim przypadku, ale nie wiem jakiej i jak głośno muzyki słuchasz :D . Byc może jakaś speedmetalowa solówka na konkretnym sprzęcie mogłaby miec jakiś wpływ :twisted::twisted: