Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. :):)

Od pewnego czasu przymierzam się do zakupu nowego filtra wewn. i kubełka. ofert jest tak duzo, ze cięzko sie na cos konkretnego zdecydowac (akwa 120x50x50)

W archiwum forum ilu jest uzytkownkiow tyle jest róznych opinii. :!:

:?:

Moja propozycja jest taka, aby kazdy kto tylko moze pomogl mi w wyborze dobrego filtra wewn i zewn, poprzez opinie na temat swoich juz sprawdzonych i działajacych filtrów(mile by było widziane: nazwa filtra, jego parametry, obsługa, awaryjnosc,dostepnosc czesci zamiennych no i moze cena itp...)

Bede wdzieczny za kazda opinie

POZDRAWIAM 8) 8)

Posted

No właśnie,opinii jest tyle,że hoho :D ja tylko powiem,że cały sprzęt,jaki u mnie chodzi,no prawie cały,to Atman.(mam jeszcze trochę Aquaela i grzałeczkę Jagera).Jeśli chodzi o filtry-wew mam pompę bodajże At-203 się zwie :D niezawodna,ciągnie mocno (2000l/h),nie narzekam.Zew-Atman At-3338,1200l/h,jedyny problem to rozszczelniony korek do nalewania wody.Trochę strachu było,ale kawałek teflonu i wszystko jest ok.Generalnie podsumowując: nie muszę niczego zmieniać-jest ok :D

Pozdrawiam-sision

Posted

I oto mi chodziło. Konkretna odpowiedź. Wielkie dzieki.

Prosze o wiecej opinii.

Bedzie mozna porównac ze soba kilka róznych filtrów

Pozdrawiam 8) 8)

Posted

Witam kolegę :wink:

Ja z kolei polecam jako zewnętrzny Tetra Ex 1200, przepływ 1200l/h, cena na allegro ok. 320 zł/ 3 lata gwarancji....

Swój używam od ponad roku w akwa 480 l i działa bez zarzutu, bezproblemowe odpowietrzanie, komplet wkładów filtracyjnych (ceramika, biobale, gąbka gruboziarnista i włóknina) z których nie stosuję jedynię węgla, a w jego miejsce włożyłem warstwę zeolitu.

Jedyna modyfikacja to założenie na wlocie prefiltra z gąbki gruboziarnistej.

Posted

Witam. Ja zakupiłem do mojego akwa 120x50x50 filterek Tetry 1200 + AquaEl Unifilter 750... wprawdzie akwa jest jeszcze niezalane (nie umiem dostać dekoracji - skały) to już mogę stwierdzić, że ten AquaEl będzie za słaby do 300l bo póki co chodzi w 112l i nie moge powiedzieć żeby jakoś rewelacyjnie sie spisywał - pracuje z kaskadą FZN1 i woda potrafi się czasem przybrudzić. Musze jednak zaznaczyć, że w tej 112l pływa ok 14 molinezji a to okropne brudasy!!! Z drugiej strony pyszczaki to też nie są czyścioszki więc raczej nie polecam AquaElowskich Unifiltrów...

• 2 weeks later...
Posted

Ja podobnie jak panowie powyżej polecam tetrę sam urzywam i jestem w 100% zadowolony bardzo cichy najcichszy jaki spotkałem a co do wewnętrznego to polecam fluvala 4+ rewelacja najleprzy filtr wewnętrzny .

Posted

co do filtrów to od kilku lat używam kubełków Eheim 2224 i 2026, są rewelacyjne, ciche i pracują bezawaryjnie, mam do nich dokupione dodatkowe elementy firmowe tzn. deszczownię i skimer, można trochę zaoszczędzić docinając samemu wkłady filtracyjne, wadą jest wysoka cena;

mam również filtry Fluval, które są trochę głośniejsze od Eheima, ale za to tańsze