lukaszra Opublikowano 14 Lutego 2009 #1 Opublikowano 14 Lutego 2009 powedzcie jaki jest mniej wiecej okres wybarwiania sie saulosi ...?? zaczynam obserwowac zachowania wslazujace samca ,,, lecz obserwuje tez pionowe paski z 90 % ryb hah moze wszystkie beda samcami ,,, to by byl niefart :_) co ja zrobie z tyloma samcami
pysi Opublikowano 14 Lutego 2009 #2 Opublikowano 14 Lutego 2009 Zależy, u mnie miałem wybarwionego samca po po 4 miesiącach od kupna
lukaszra Opublikowano 14 Lutego 2009 Autor #3 Opublikowano 14 Lutego 2009 pionowe paski moga wskazywac ze wszystkie to samce ?? jak dlugo skladales pelna obsade ??
kunta Opublikowano 14 Lutego 2009 #4 Opublikowano 14 Lutego 2009 Jeżeli chodzi Ci o takie drobne przebarwienia jak poniżej to u mnie samice też tak mają Co do okresu wybarwiania się samców to zależy od tego jaka obsada, jakie duże akwarium, stres itp. U mnie samiec wybarwił się w ciągu zaledwie kilku dni od kupna (akwarium było z 3 malutkimi yellowkami więc od razu alfą został)
pysi Opublikowano 14 Lutego 2009 #5 Opublikowano 14 Lutego 2009 Kunta, ma rację, na wybarwienie wpływa wiele czynników, u mnie jeden samiec nie wybarwił się do dziś, chociaż na początku był u góry hierarchii, potem stoczył się na dno Co do pasków, mój 2 miesięczny maluch wielkości 2cm ma paski, tak więc same paski nie są równoznaczne z tym, że musi to być samiec. Co do obsady na razie mam rewelacji 3 samce i 2 samice nie chce ktoś samca czasem z moich okolic?
lukaszra Opublikowano 14 Lutego 2009 Autor #6 Opublikowano 14 Lutego 2009 tak o takie paski mi chodzilo ,,, czyli to jeszce za wczesnie ,, ale czy po zachowaniu typu przeganianie bronienie np liscia cryptocoryny mozna wywnioskowac ze bedzie to samiec ?? bo takie zachowanie obserwuje
kunta Opublikowano 14 Lutego 2009 #7 Opublikowano 14 Lutego 2009 Poniżej fotka tej samej samicy trochę później (paski niewidoczne - wcześniej była zestresowana chyba) No ale na tym zdjęciu widać że to na 100% samica (za 2 tygodnie małe powinny już pływać) Co do twojego pytania; samice tak samo jak i samce walczą o pozycję więc to normalka że się ganiają ( zwłaszcza młode)
slawek gorol Opublikowano 14 Lutego 2009 #8 Opublikowano 14 Lutego 2009 w moim akwa po roku zaczyna sie wybarwiac (dopiero teraz) szosty samiec saulosi. pierwsze samce po 4 miesiacach mialy juz widoczne oznaki dymorfizmu.
czester_ Opublikowano 17 Lutego 2009 #9 Opublikowano 17 Lutego 2009 Kolego wpisz w szukaj "wybarwianie saulosi". Chyba to najczęściej zadawane pytanie było. Jest tego masa łącznie z moimi zdjęciami oraz opisanymi etapami wybarwiania.
lukaszra Opublikowano 4 Marca 2009 Autor #10 Opublikowano 4 Marca 2009 krazy po necie fotka samca saulosi gdzie faza po fazie widac jak wybarwia sie samiec nie widzial gdzie tego bo mi uciekla i nie moge znowu znalezc ...dziekuje
Rekomendowane odpowiedzi