michal118 Opublikowano 13 Lutego 2009 #1 Opublikowano 13 Lutego 2009 Witam obecnie w swoim akwarium mam żwirek ale chciał bym piasek (głownie przez gościa w sklepie zoo). Podobno bardzo trudno utrzymać czystość w akwa gdy jest w nim piasek. czy naprawde są z tym takie problemy??
yaro Opublikowano 13 Lutego 2009 #2 Opublikowano 13 Lutego 2009 pitolenie. 90% z nas ma piasek jak nie więcej i jakoś sobie z tym dajemy radę
Patrykolo14 Opublikowano 13 Lutego 2009 #3 Opublikowano 13 Lutego 2009 Pewnie chodzi o to,że na kwarcowym zazwyczaj widać odchody ryb,ale przy odpowiedniej filtracji mechanicznej i systematycznym odmulaniu nie powinno być problemów
pysi Opublikowano 13 Lutego 2009 #4 Opublikowano 13 Lutego 2009 Ja na początku miałem żwir bazaltowy, ale dopiero gdy zmieniłem na piasek to rybki pokazały na co je stać kopią i pływają tak, że czasem piach pływa w toni, tego przy żwirze nie uświadczysz a piasek naprawdę jest tego wart. Co do odchodów na piachu, no cóż, i tak raz w tygodniu odmulam dno, i na pewno teraz piachu na żwir bym nie zmienił
ganczar Opublikowano 15 Lutego 2009 #5 Opublikowano 15 Lutego 2009 U mnie na dnie również leży piasek. Jak na razie nie mam żadnych problemów z utrzymaniem czystości. Odchodów prawie nie widuje. Może to przez to że moje pyśki to jeszcze za przeproszeniem "gówniarze" Ale trochę ich tam aktualnie pływa (32szt.) A muszę przyznać że kopać to lubią niektóre jaskinie to są w takich miejscach że w życiu bym nie przypuszczał że akurat tam sobie zbudują legowisko Generalnie polecam piasek.
ANDREW Opublikowano 16 Lutego 2009 #6 Opublikowano 16 Lutego 2009 Piasek piasek i jeszcze raz piasek! Piasek jest zdecydowanie łatwiej utrzymać w porządku odchody zostają na powierzchni nie między żwirkiem. Nawet przy odmulaniu jak zwiniesz troszkę piasku do wiaderka to możesz go wypłukać i wsypać ponownie do zbiornika.
sysgone Opublikowano 16 Lutego 2009 #7 Opublikowano 16 Lutego 2009 Piasek, tylko nie jasny. Lepiej szary, najlepiej wiślany
bezsenny Opublikowano 16 Lutego 2009 #8 Opublikowano 16 Lutego 2009 to ja sie podlacze do posta w akwa 240l mam grys dolomitowy czy zmienic go na piach rzeczny. ? czy nie wplynie to na zachwanie ryb gdyz akwa 240 stoi 2 msc.
ganczar Opublikowano 16 Lutego 2009 #9 Opublikowano 16 Lutego 2009 Na pewno wpłynie, będzie dużo ciekawsze
mutra Opublikowano 16 Lutego 2009 #10 Opublikowano 16 Lutego 2009 grys dolomitowy jest OK, w mniejszym lub większym stopniu w zależności od granulacji. W jednym akwarium miałem granulacje 2-4mm teraz mam 0,5-1,5 i też jest ok.
Rekomendowane odpowiedzi