Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam obecnie w swoim akwarium mam żwirek ale chciał bym piasek (głownie przez gościa w sklepie zoo).

Podobno bardzo trudno utrzymać czystość w akwa gdy jest w nim piasek. czy naprawde są z tym takie problemy??

Opublikowano

Ja na początku miałem żwir bazaltowy, ale dopiero gdy zmieniłem na piasek to rybki pokazały na co je stać :) kopią i pływają tak, że czasem piach pływa w toni, tego przy żwirze nie uświadczysz a piasek naprawdę jest tego wart. Co do odchodów na piachu, no cóż, i tak raz w tygodniu odmulam dno, i na pewno teraz piachu na żwir bym nie zmienił :)

Opublikowano

U mnie na dnie również leży piasek. Jak na razie nie mam żadnych problemów z utrzymaniem czystości. Odchodów prawie nie widuje. Może to przez to że moje pyśki to jeszcze za przeproszeniem "gówniarze" :) Ale trochę ich tam aktualnie pływa (32szt.) A muszę przyznać że kopać to lubią :) niektóre jaskinie to są w takich miejscach że w życiu bym nie przypuszczał że akurat tam sobie zbudują legowisko :) Generalnie polecam piasek.

Opublikowano

Piasek piasek i jeszcze raz piasek!

Piasek jest zdecydowanie łatwiej utrzymać w porządku odchody zostają na powierzchni nie między żwirkiem. Nawet przy odmulaniu jak zwiniesz troszkę piasku do wiaderka to możesz go wypłukać i wsypać ponownie do zbiornika.

Opublikowano

to ja sie podlacze do posta w akwa 240l mam grys dolomitowy czy zmienic go na piach rzeczny. ? czy nie wplynie to na zachwanie ryb gdyz akwa 240 stoi 2 msc.

Opublikowano

grys dolomitowy jest OK, w mniejszym lub większym stopniu w zależności od granulacji. W jednym akwarium miałem granulacje 2-4mm teraz mam 0,5-1,5 i też jest ok.