krz Opublikowano 13 Lutego 2009 #1 Opublikowano 13 Lutego 2009 Witam Trzy miesiące temu założyłem swoje pierwsze Malawi. Obecnie obsada to Maylandia Estherae 4szt,Labidochromis Caeruleus 6szt. Pływały równierz maingano ale choroba je wykończyła. Myśę o dodaniu trzeciego gatunku w postaci Cynotilapia afra, czy to dobry pomysł biorąc pod uwagę bierzącą obsadę? Największy samiec Estherae ma ok 6cm reszta od ok 4 do 5 cm.
czester_ Opublikowano 13 Lutego 2009 #2 Opublikowano 13 Lutego 2009 Witam Pływały równie<font color=red>ż</font> maingano ale choroba je wykończyła. Jaka choroba?
mutra Opublikowano 13 Lutego 2009 #3 Opublikowano 13 Lutego 2009 pomijając kwestie choroby, to masz dwa duże gatunki w akwa 120cm. Ja bym poprzestał na tym co jest
krz Opublikowano 13 Lutego 2009 Autor #4 Opublikowano 13 Lutego 2009 Choroba to podobno Bloat - występowały drgawki, ciągnące się odchody i dziwne zachowanie - od osowiałych ryb po gwałtowne pływanie z uderzaniem o ściany akwa. Leczyłem metronidazolem przez jakiś czas, potem podmiana i przerwa, tak dwa razy. Efekt był ale krótkotrwały. Potem pozostałym rybom podałem bakto tabs i karmiłem przez ponad tydzień, i to pomogło. Co do obsady to myślałem o pozostawieniu dwóch gatunków, ale esterki są tylko cztery z czego dwa to prawdopodobnie samiec i obawiam się wzmożonej agesji.
Rekomendowane odpowiedzi