Marcin0603 Opublikowano 12 Lutego 2009 #1 Opublikowano 12 Lutego 2009 W cenniku Tan mal znalazłem te dwa gatunki, ale według Albumu KM jest to ten sam gatunek tylko pod inną nazwą, więc w sumie sam już nie wiem jak to jest... Czy ktoś się w tym orientuje i wie czy to te same ryby czy zupełnie inne??
Gość Opublikowano 12 Lutego 2009 #2 Opublikowano 12 Lutego 2009 ale według Albumu KM jest to ten sam gatunek tylko pod inną nazwą na jakiej podstawie tak twierdzisz ?
Marcin0603 Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor #3 Opublikowano 12 Lutego 2009 Na takiej, że przy zdjęciu C. Verduijni northern w albumie jest napisane, że inna nazwa tego gatunku to właśnie O. Gold blueface... A w cenniku tan mal są obie te nazwy i nie wiem czy to ten sam gatunek czy nie...
harisimi Opublikowano 12 Lutego 2009 #4 Opublikowano 12 Lutego 2009 To jeden gatunek ... Spreinat określa go jako Copadichromis a Edek jako Otopharynx ( i wskazuje jako nazwę handlową Copadichromis ). Tan Mal najprawdopodobniej sprzedaje albo jakieś wersje geograficzne pod całkiem różnymi nazwami albo jeden z gatunków to zupełnie inna ryba. Oczywiście badacze mogą się mylić jednak fotografie wskazują że to ta sama ryba. Wcześniej sam tego nie zauważyłem ale analiza obu ryb w źródłach pisanych jednak potwierdza, że to ten sam gatunek. Kupuj tego który jest tańszy
Marcin0603 Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor #5 Opublikowano 12 Lutego 2009 Dzięki za wyjaśnienie . Nie wezme tego, który jest tańszy bo oba są w tej samej cenie
harisimi Opublikowano 12 Lutego 2009 #6 Opublikowano 12 Lutego 2009 ciekawy jestem co powie Robciu ... napisz do Tan Malu może nas oświecą
Rekomendowane odpowiedzi