Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzieki panowie szczegolnie g.pajak w sumie to mamy prawie identyczne akwa wiec twoje uwagi cenne....

działam.

co do światełka ja aktualnie mam m.in T5 arcadia marine blue, czyli rozumiem ze jak bym do tego dowalil power glo(18.000K) albo tego reefwhite i tak moze byc za ciemno tak? bo to marine blue ledwo daje. czy moze to miec sens?....z drugiej strony jak chcialbym lekko niebieskawy odcien to jak to osiagnac przy tej wysokosci? jak sadzicie?bo obawiam sie czy reefwhite x 2 nie bedzie za mocno dawał, w sensie siedze wieczorkiem i ogladam tv swiatla pogaszone a z boku mam akwa.

miejsce na HQI mam od szyb nakrywowych do sufitu z 90 cm zabudowe, ale na poczatek chcialbym sprobowac na t5 only.

a g.pajak reefwhite maja chyba po 80W?? masz wiecej swiatla niz myslales? :)

a i jeszcze prosba do g.pajak,albo ktos jeszcze moglibyscie mi lopatologicznie wyjasnic narurowca. ja potrzebuje tez w swoich 2000l zrobic mechaniczna bo jest potrzeba. wiem ze to nie ten dzial to moze PW?

Opublikowano
dowalil power glo(18.000K) albo tego reefwhite i tak moze byc za ciemno tak?

Nie no, ja właśnie napisałem, że raczej za ciemno nie będzie.

Kliknij sobie moje ostatnie zdjęcie za galerii:

http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=7746&mode=search

to zdjęcie przedstawia oświetlenie 2 x 15000K ReefWhite. Niektórym się to nie podoba, bo jakiś złośliwiec nawet "jedynkę" dał w ocenach :lol: ...ale dla mnie oświetlenie reefwhite jest najfajniejsze :wink: Powiem Ci że testowałem również reefblue i nie podobało mi się, wymieniłem w sklepie na reefwhite. Jakieś już takie nienaturalne. Pyszczaki nie podobają mi się w niebieskim świetle.

obawiam sie czy reefwhite x 2 nie bedzie za mocno dawał

u mnie nie przeszkadza, też akwa mam w salonie jedną stroną. Powiem ci, że jak miałbym czytać czy cos pisać przy tym świetle to nie da rady, muszę zapalać normalne oświetlenie.

miejsce na HQI mam od szyb nakrywowych do sufitu z 90 cm zabudowe, ale na poczatek chcialbym sprobowac na t5 only

ja bym dawał HQI mimo wszystko, że podobają mi się t5... powiem Ci że w kotniczku ok 25 l mam teraz takiego halogenka LED jak do oświetlenia sufitowego, dającego takie zimne "spotowe" światło i refleksy jakie daje... POPROSTU ZAJEB.... Koledzy piszą, że HQI daje takie same 8)

a g.pajak reefwhite maja chyba po 80W??

oczywiście, że 80W, pisałem wtedy z głowy a przed chwilą sprawdzałem na pudełku... :lol:

a i jeszcze prosba do g.pajak,albo ktos jeszcze moglibyscie mi lopatologicznie wyjasnic narurowca. ja potrzebuje tez w swoich 2000l zrobic mechaniczna bo jest potrzeba.

Poczytaj na początek mój wątek:

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=3898

lub wątek karola, który też o narurowcu, ale jako prefiltr do kubła, nie mniej jednak dużo cennych informacji i spostrzeżeń:

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=25&t=3636

jak byś miał pytania pisz na forum, na pewno każdy z przyjemnością wyjaśni zalety narurowców :wink:

Powodzenia i informuj jak Ci idzie... wstaw też jakieś fotki przebiegu prac i sytuacji. :)