Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie jakoś te okrzemki dziwnie rosną, rosną jedynie w miejscu o silnym ruchu wody, czyli na tle w miejscu gdzie woda wyrzucana jest z filtra i potem gdzie rozbijana jest o dekoracje. W innych miejscach nie ma ani pół okrzemki, po tygodniu gdy czyszczę baniak widzę małe kolonie na szybach na pograniczu wody i piasku. Patryk glony w akwarium będą zawsze, gąbka jest najskuteczniejszym i najtańszym rozwiązaniem.

Opublikowano

Hari nie wiem czy to istotne ale u mnie na wapieniach mam zaczątki pięknego zielonego glonska (po mału ae sie rozwija) a na serpentynicie atakują okrzemki. Więc może podkład też ma znaczenie?

Opublikowano
jak mam postępować aby glon zniknął

hari, jestem na pewno "za mały" w temacie aby Ci dawać jakieś mądre poparte naukowo rady, ale wg mnie jest jeden bardzo skuteczny sposób, potwierdzający się w moim skromnych doświadczeniu: PRZECZEKAĆ :mrgreen::lol: i czasowo polubić :wink:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

powiem szczerze, że na początku miałem okrzemki po jakimś czasie dolałem SZ+Fe i okrzemki znikają a na ich miejsce wchodzą zielone i zaczyna się ich ekspansja oczywiście dodałem jeszcze trochę większy ruch wody drugi filtr mechaniczny, ale wyszło to na dobre.

Opublikowano

A konkluzja z tej dyskusji i z podobnej prowadzonej w innym wątku niedawno jest taka, że z glonami nigdy nie wiadomo. Wszystko co piszecie, porady i sposoby na zwiększenie wzrostu zielonych glonów to być może sprawdzone sposoby, niemniej jednak niekoniecznie metody systematycznie dające powtarzalne wyniki. Z glonami nie wiadomo nic - taka jest moja konkluzja, bo próbowałęm sam wiele, a wyniki marne. Po prostu jest tyle czynników, co do których maamy przypuszczenia ale nie pewność, że można próbować, ale to jak strzelanie w ciemności - może się coś ustrzeli, ale pewności nie ma ;)

PS.

Być może przemawia przeze mnie zgorzkniały sceptycyzm odnośnie możliwości wyhodowania na zamówienie określonego rodzaju glonów...?