Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni, jak wiecie bez projektów człowiek, jak bez nogi... a potrzeba matką DIY, więc zamierzam z Waszą pomocą zbudować to co oświetla ten baniak:

http://www.youtube.com/watch?v=cm-pH6MlINE&feature=related

oczywiście trochę się przygotowałem i tak:

1. zgodnie załączonym datasheet'em (wkleił się od końca) widać w/g jakiego schematu zbudowana jest lampa - mi chodzi o cluster wielkości 14", czyli najmniejszy do przyszłej rafowej kostki 40x40x40cm

2. diody jakie używają do tych lamp to 3W power LEDy od Luxeona w układzie 17 białych 6500K, 11 Royal Blue i 2 Cyan - na trzech niezależnych obwodach (ze zmniejszaniem natężenia)

3. optyka diod to soczewki 45 stopni - dostępne zwykle tam gdzie diody... teraz nie mam pod ręką linku

4. oczywiście radiatorki do diód i wentyle w obudowie lampy

5. komputer do obsługi roku kalendarzowegi i innych wodotrysków bym sobie chyba odpuścił (orginał ma zaprogramowany cały rok 365dni)

i teraz zastanawiam nad tym czy nie wystarczyły by mi diody 1W, ponieważ te lampy są docelowo do znacznie glębszych akwariów...

wogóle zarzućcie swoje przemyślenia - może w wątku się coś urodzi...

sądzę że zamknąłbym się w skrajnym przypadku w okolicach 1500zł... więc zawsze to nie 1000-kilka dolarów za taką lampę :wink:

post-7699-14695712018227_thumb.jpg

post-7699-14695712018921_thumb.jpg

post-7699-14695712019463_thumb.jpg

post-7699-14695712020344_thumb.jpg

post-7699-146957120209_thumb.jpg

Opublikowano

ktoś musi opracować technologie zamiennika na potrzeby ludzkości. A kto inny jak nie Ty. To jak świeci solaris to.......uuuuuuuuuuu....... szkoda gadać. Jakbyś zmajstrował coś takiego u siebie to by było coś wielkiego. Co do mocy samych diód to ja bym się trzymał oryginalnych parametrów - za mało możesz zdobyć opinii w tej kwestii żeby w pierwszym projekcie wprowadzać znaczące modyfikacje. Tymbardziej że cena jest odczuwalna

Opublikowano

wiem że mało opinii... jednak właśnie różnica w cenie między 1W a 3W jest znacząca... stąd przemyślenia o podmianie... no i do 1W nie trzeba radiatorów dodatkowych.... a ja nigdy nie będę tym oświetlał nic głębszego niż 40cm, bo na większą rafę mnie nie będzie stać :P

kto się zna na tyle żeby coś podpowiedzieć szerzej?

Opublikowano

Heh jasne... NIGDY ;-)

Jaka jest różnica w cenie diody 1W/3W? Zawsze chyba lepiej 3W skręcić potencjometrem niż mieć 1W i "mało".

Super sprawa gdyby dorwać gdzieś tanio te diody. Radiator to żaden problem... Co do chłodzenia to może nie w przypadku piko rafy ale przy większym zbiorniku to tylko wodą bym to chłodził... Miedziany radiator, do tego przylutowana miedziana rurka i przepływ wody z akwa w celu odebrania ciepła...

Ale sie rozkręciłem ;P WC+Lampa ;-) Ale serio jakieś wiatraczki by mnie denerwowały ;P

Opublikowano

Wczoraj chciałem trochę poczytać i pośmigałem po dziwnych stronach 8) Znalazłem taką wypowiedź która chyba chińszczyznę wyeliminuje...

Many people think that white LED are reasonable to use but one must know that some RGB or white LED’s give brown to red shade which is not visible to naked eye. This shade of light can be deadly for various types of soft and hard corals and could simply bleach out the reef colony. So when choosing the LEDs you must make sure with the supplier that white LED does not under any condition emit any other shade than daylight white.

Także chyba tylko orginały które są sprawdzone mogą dać radę. Z drugiej strony trzeba sprawdzić, czy to co podałes w linku nie jest orginałem.. Bo nie wiem czy Luxeon to nazwa firmy czy rodzaju LED... trzeba by się trochę poszperać... Chociaż chińczyczki potrafią wszystko zmajstrować i nazwać to orginałem... Wiem bo pracuje w chińskiej firmie i w chińskim biurze .....

Opublikowano

Cena super.... Ale....

Item will be shipped from Hong Kong by air In order to speed up the delivery.

Nie wiem na ile poważnie należy brać przytaczaną przeze mnie powyżej wypowiedź z amerykańskiego forum... Ale coś w tym może być....

Z drugiej strony 8USD za sztukę a 0.99GPB za 5sztuk....

Opublikowano

Luxeon to marka Lumileds Lighting LLC...

jest dostępna w wielu sklepach od sklep.ledy.pl po sklepy zagraniczne... nie szukałbym jednak dziury w całym tylko zamówił np z www.luxeonstar.com

i tak wziąłbym 55 szt royal blue w tej ilości po $3.80 a nie jakieś $8 (patrzycie po cenach detalicznych)

oraz 100 szt cool white 6500K po $6.48

i 10 cyan

na pięć clustrów by wystarczyło :P pewnie ktoś by się skusił na gotowca :lol:

apropo chłodzenia wodą Misyo to poniosła Cię fantazja :lol:

woda w morskim musi być wręcz niepodgrzewana - po co im te chłodziarki :wink:

z drugiej strony chińszczyzna jest bez sensu - skoro lampa ma wyjść za 50% ceny max to po co jeszcze ryzykować oszczędzając na podzespołach :P

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• I to mi się podoba, przeskok na 4 razy większe akwarium. Dobrze, że nie kupiłeś 240 l. 👍 Rozważ jednak większą wysokość akwarium, jeśli to możliwe, szczególnie przy tej szerokości. Moim zdaniem 60 cm wygląda dobrze do maksimum 150 cm długości szkła. Przy dwóch metrach wizualnie będzie jamnik - choć to oczywiście kwestia gustu. Zrób choć 65 cm, wówczas będziesz miał zbiornik 1000+. 😉
    • Może, ale nie musi. @Pikczer widzisz tu blat?
    • No. Po wspólnych ustaleniach z rodziną doszliśmy do porozumienia - akwarium będzie stało w salonie, i najprawdopodobniej wymiarowo będzie wyglądało następująco: 200 cm długości, 80 szerokości i 60 wysokości. Czeka mnie pewnie sporo czytania żeby jakoś w miarę dobrze zgrać obsadę, z tatą zastanawiamy się generalnie nad mbuną (najbardziej podobają nam się rumowiska skalne/generalnie miejsca gdzie jest dużo skały) tata ma już z nią doświadczenia sporo, w przeciwieństwie do mnie, ale na pewno jeszcze zdążę się wiele dowiedzieć bo jeszcze jestem całkiem młody :). Także tak, dzięki za nakierowanie generalnie bo na pewno wyjdzie to dla pyszczaków na duży plus, a takie akwarium jak już zostało tutaj słusznie zauważone będzie piękną ozdobą salonu.
    • Jasne, macie racje, myślałem sobie nad tym i rzeczywiście nie ma co się z tym wszystkim spieszyć, finalnie akwarium najprawdopodobniej będzie w salonie bo u mnie w pokoju miejsca jest trochę, ale nie na tyle żeby móc postawić bardzo duże akwarium. Bardzo wam dziękuję za porady, bo uświadomiliście mi parę rzeczy . Tapatalkowane.
    • Koledzy podpowiadają Ci o maksymalizacji akwarium, uwierz mi, że mam akwarium 300 cm i do dzisiaj żałuję, że nie zrobiłem większego, bo mam miejsce. Gdyby go nie było i wcisnął bym na styk, nawet gdyby było to 200 cm to nie miał bym do siebie pretensji. Co do stelaża, blatu i innych ważnych rzeczy. Jeżeli ma to być w salonie, musi być to estetyczne i współgrać z całością. U mnie 3 tony stoi na meblu. Oczywiście mebel nie jest z IKEI ani z żadnej sieciówki, zrobiłem go pod zamówienie, a stolarz wiedział co robi. Pieniądze też są bardzo ważne, ale robienie czegoś , a potem poprawianie, bo coś się nie podoba, kosztuje dużo więcej. Ja swoje akwarium stawiałem 2 lata, zbieranie funduszy, czekanie na to co chcę. Dziś uważam, że warto, dozbierać kasę, przemyśleć wszystkie aspekty akwarystyczne, takie jak wielkość akwarium, sposób filtracji, podmiany wody itp. A moje o 60 cm za małe akwarium wygląda na szybko, tak.
    • Skoro to nie jest na 10cm gruby blat z prawdziwego orzecha włoskiego albo dębu to czy musisz koniecznie od niego zaczynać? Wyobraź sobie, że nie masz tego blatu i wtedy spróbuj obrać plan i wylicz to co chcesz. Ja wiem że ten blat też kosztuje ale przy takiej inwestycji nie ma sensu, aby się wszystko kręciło dookoła tego blatu, to nie Słońce.  Stelaż i akwarium najważniejsze elementy. Zobacz na ile wystarcza fundusze i to kalkuluj.  No i najważniejsze, odpowiedz sobie na pytanie: czy podoba mi się ten blat? Uwierz mi, że nawet jeśli nie jesteś pedantem to ten widoczny pod akwarium blat może szczypać w oczy, zawsze, każdego dnia.  Umiesz spawać? A Twój Tata umie? Idealny moment aby wspólnie zrobić stelaż pod akwarium. Jeśli masz taką możliwość to ją wykorzystaj.  Pamiętaj, że zarówno ja jak i większość tutaj ludzi absolutnie się nie mądrzy tylko są to zazwyczaj przytaczane własne doświadczenia i niekiedy wpadki.  Dobra, czas na kawę
    • Mogłem z tą grubością polecieć za mocno, za co przepraszam. Sprawdziłem przed chwilą i wyszło że ma 4 cm grubości, no miary w oczach to ja nie mam ;/. I tak, jest z płyty wiórowej.
    • Coo -Blat 10cm grubości? Jeszcze takiego nie widziałem z płyty drewnianej - wiórowej? Czy coś źle zrozumiałem?
    • Jak masz blat dwa metry to nie bierz akwarium 120cm. Miałem mniejsze i też takie 120 no i sobie były. Niby ładne. A teraz mam nieco większe 180cm i spod 50cm i przód 60cm. Mimo że skromne to na żywo robi na wszystkich wrażenie, bo jest "wielkie". Może nie gigant ale je widać w salonie.  Pomyśl nad stalowym stelażem. Ja chciałem nauczyć się spawać, bo taki miałem kaprys. Kupiłem więc materiały i chińską dobrą, wygodną spawarkę. Fajna zabawa a wyszło wszystko jakieś 70% tego co bym zapłacił za gotowca. Mocna, stabilna konstrukcja, która rozkłada ciężar i już. Przez 2lata ze sklejki miałem obudowę bo brakowało lasy ale i tak było estetycznie. Teraz mam obudowany spod pod wzór mebli. Nie wszystko na raz. Ale posłuchaj wszystkich powyżej i nie bierz akwarium 120cm, bo to na gupiki się nadaje tylko.  A jak sobie wstawisz takie 180 czy 200cm (albo większe ) to zapewniam Cię, że każdy (i Ty też) chociaż w myślach zawsze na widok tego akwarium będzie mówił : ale ku... fajne wielkie akwarium:)  A jak wstawisz 120cm to będą ( i Ty też) mówić: o jest akwarium, z rybkami, woda nawet chlupie sobie, no fajne...
    • Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.