Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No cóż ... nie zgadzam się z autorem tego tekstu ... dominującym pokarmem w naturze jest pokarm mięsny ( rozumiany szeroko ) ale nie znaczy, że jedynym ... w przciwieństwie do planktonozernych nie -Mbuna czy nawet Mbuna preferującym tę formę odżywiania crabro przymusowo karmiony pokarmami roślinnymi znakomicie rośnie i sie rozwija. Zbadałem to osobiście gdy przez pół roku nie wiedziałem że kolega nie kupił mrożonki i karmił ryby tylko jedzeniem suchym w ktorym 5/6 stanowily karmy spirulinowe. Inni mięsożercy wyraźnie sie nie rozwijali ( afra, yellow, borleyi ) natomiast saulosi, crabro rosły jak na drożdżach To moje doswiadczenie a teraz doswiadczenia badaczy bajora. Andreas Spreinat uprościł sprawę wskazując jako pokarm crabro peryfiton, natomiast Edek napisal o tej rybie z wyraźną fascynacją. Wskazuje że uzębienie ryby wykaształciło się specjalizując rybę w odrywaniu pasożytów ze skóry wielkich sumów, pierwszy rzad zębów jest oddzielony od 2 następnych właśnie po to aby crabro mógł odrywać coś z głądkiej powierzchni ( pasożyt ze skóry ). Zauważa, że jest to bardzo wyspecjalizowane uzębienie ale wskazuje, że obecnie nie jest to jedyny sposób zdobywania pokarmu i w sumie występuje obok spożywania peryfitonu czy planktonu. Badając tą rybę doszedł do wniosku że jest to bardzo stary gatunek, ktory w jakimś okresie przetrwał tylko ze względu na wykształcenie w procesie ewolucji tej ścisłej specjalizacji. Był to okres bardzo słabej dostępności pokarmu. Zły czas minął ślad po nim został ale ryba nie utraciła możliwości pozyskiwania pokarmów łatwiej dostępnych. To, ze wciąga pasożyty i rabuje ikrę ( tylko wtedy gdy jest jej dostepność i sumy mają okres tarliskowy ) nie zmienia faktu, że z peryfitonem jedzie po całości wciągając zarówno zielsko jak i mięsko z tego zielska. Trawi wszystko. Artykuł Marcina nie jest szkodliwy. On trochę to upraszcza ( zresztą jak większosć żródeł internetowych ) sugerując dietę mięsną. Nie jest tak że dieta sciśle mięsna zaszkodzi rybom ( musi być dość lekka ). Crabro to ryba bardzo elastyczna tak jak sprengerae nie jak np saulosi czy socolofi ( też wszystkożerne ale na samym mięsie zaczynają chorować ), może znależć sie i w obsadach mięsożernych jak i wszystkozernych a także roślinożernych. Robiąc z niej wegetraianina nie skrzywdzimy jej tak jak zrobimy to np z yellow. Ten żarłoczny pyszczak ( jeden z ciekawszych w jeziorze ) da sobie radę i jakość nadrobi ilością.

Opublikowano

No i to jest super wytłumaczenie. Jak ktoś będzie pytał o żywienie crabro, czy generalnie o chów tego gatunku (a będzie miał odpowiednio duże akwarium), można śmiało go kierować do tego posta. Wychodzi na to, że w większych akwariach to dość pożadany gatunek - zarówno ładny, jak i nie nastręczający zbyt wielkich trudności w doborze żywienia. Pozostaje tylko problematyczna kwestia temperamentu,;))

Opublikowano

Założyłem niedawno podobny wątek ale jakoś spada w dół.Mam problem co dodać do saulosi,maingano i red red w 200x50x60.Po przeczytaniu tego wątku coraz bardziej zaczynam sie przekonywac do Ps.crabro.W sumie to chyba dziś albo jutro zamawiam 10szt młodych.

Opublikowano
Po przeczytaniu tego wątku coraz bardziej zaczynam sie przekonywac do Ps.crabro.W sumie to chyba dziś albo jutro zamawiam 10szt młodych.


Powinny się dobrze czuć w takim akwarium

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.