Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

macie rację... dziękuję wszystkim za odpowiedzi...

Matyld mieszka sam na 200l jest piękną rybką, ma obecnie ok. 12- 13 cm. Oddam go w dobre ręce.. bardzo proszę o kontakt osoby zainteresowane adopcją.. pokryję koszty podróży rybki... najlepiej żeby znalazł się ktoś z południowej Polski; małopolskie, podkarpackie, świętokrzyskie, lubelskie... do Krakowa, Tarnowa lub Rzeszowa mogę podrzucić mojego wieloryba sama...

Trzymajcie się ciepło i dajcie znać na mojego emaila:

masie@poczta.fm

Magda

Opublikowano

sprobuj mu dokupic ze 4 samice to sie "uspokoi" Chlopaka po prostu mocno cisnie miedzy pletwami :D Ja w 200l tez mam M. E. Red Red i jest ok tyle ze on samic potrzebuje.

Opublikowano

Dzięki za radę... też myślałam o tym ale bez konsultacji z Wami bałam się mu panienki wpuszczać. Tak więc poprawię filtrowanie, diete, zakupię nowe testy i zaczne od zakupu samiczek dla Red reda.

Gdzie je najlepiej kupić i w ogóle dostać i jakie powinny byc duże dla mojego eleganta.

będzie to ostatnia próba a jak coś nie wyjdzie oddam całe stado w dobre ręce....

Rybka jest śliczna jest członkiem rodziny i dzisiaj dostałam ochrzan od mojej mamy że nas matyld osieroci. wszystkim się zal robi jak na niego patrza ze miałby w drogę ruszyc... wiec moze się jeszcze uda...

Tak więc pytanie jest gdzie takowe panny red red mogę nabyć.

w,

Opublikowano

Matyld to nie red red ale zapewne lombardoi śliczna żółta ryba która jednak dość często morduje ... tak więc 150 cm długości baniaka to absolutne minimum. Musisz go oddać najlepiej do wielkiego baniaka ozdobnego, gdzie będą pływały podobne mu krokodyle. Dodawanie mu samic nic nie da ... lombard w takim małym akwa nie da rady egzystować nawet z własnymi samicami

Opublikowano

Witam z tego co czytam o zachowaniu ryby wydaje mi sie ze Matyld to niestety nie bedzie zadna ryba z malawi. Nie widzialem jeszcze reda czy lombarda, ktory by atakowal szybe ale widzialem nieraz Amphilophus citrinellus czyli pielegnice cytrynowa ktora wrecz chciala ja zjesc. Kolorystycznie i budowa przy wielkosci 12cm przypomina doroslego reda z tym ze dla tej ryby to naprawde wiek mlodzienczy. Po drugie jezeli Matyld dla rade bez problemu Crabo to nie wydaje mi sie ze to red. Ale bez zdjec nie jestm pewny.

Pozdrawiam

Opublikowano
sprobuj mu dokupic ze 4 samice to sie "uspokoi" Chlopaka po prostu mocno cisnie miedzy pletwami :D Ja w 200l tez mam M. E. Red Red i jest ok tyle ze on samic potrzebuje.

To, że Ty tak masz, nieznaczy jeszcze, że to dobre rozwiązanie. Nie dawaj takich porad początkującym, którzy nie mają pojęcia, że głupoty piszesz. Lada dzień będzie temat o ponownym problemie ze zdrowiem ryb.

Opublikowano
Po drugie jezeli Matyld dla rade bez problemu Crabo to nie wydaje mi sie ze to red.
I to jest istotne spostrzeżenie. Miałem kilka różnych egzemplarzy M.e.red-red i owszem bywały agresywne, ale nie mordowały całej obsady :roll: :?: Sądzę że dopóki nie zobaczymy zdjęcia tej ryby to dalsze dywagacje nie mają większego sensu.
Opublikowano

to że dzisiaj obsada jest spoko nie znaczy ze za jakiś czas nie będzie rewolucji.

Niestety u mnie dwu letnie samce Ps. el. mphangi które w 200 cm dobrze się tolerowały zajmując swoje miejsca po przeciwnych stronach w ciagu dwóch dni zdecydowały ze nie będzie w akwarium dwóch konkurentów i niestety samiec ładniejszy, niestety słabszy musiał zostać przeze mnie "uśpiony" dawno nie widzialem tak pobitych ryb, jednak samiec alfa oberwał mocniej i pływał bokiem tuż przy powierzchni wody, drugi samiec nieźle również jest potłuczony jednak nie na tyle że trzeci samczyk, zdecydowanie najmniejszy, by mu podskoczył.

Niestety reasumujac -dziś spoko za jakiś czas wcale tak nie musi być, a najgorsze że przez te dwa dni widziałem tylko delikatne pogonie, a najwiekszej bójki abym mógł jakoś zareagować już nie.

Opublikowano
Nie widzialem jeszcze reda czy lombarda, ktory by atakowal szybe

Mój luhuchi odłów cały czas atakuje szybe, widzi siebie gamoń a w afryce lusterek nie dawali ;), lambarda widziałem jak zabijał jednym ciosem 7 -8 cm saulosi, jak rozganiał i prawie pozabijał auratusy. Lombard mógłby być takim mordercą. I poradził by sobie nawet z crabro póki te by go nie przerosły.

ale widzialem nieraz Amphilophus citrinellus czyli pielegnice cytrynowa ktora wrecz chciala ja zjesc. Kolorystycznie i budowa przy wielkosci 12cm przypomina doroslego reda z tym ze dla tej ryby to naprawde wiek mlodzienczy.

I tu mozesz mieć rację o ile lombard mógłby być takim mordercą to cytrynka byłaby nim napewno ;)