Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaniepokoił mnie dziś wygląd samca Yellowka.

Od kilku dni stawał się coraz ciemniejszy i dostał lekko widocznych pionowych pasków.

To mnie jeszcze nie za bardzo niepokoiło (był szefem w akwarium ale od czasu kiedy przyjechały saulosi stracił panowanie) więc takie zmiany nie powinny niepokoić.

Dziś zauważyłem jednak jakieś ciemniejsze pojedyncze paski wzdłuż całej ryby po bokach i coś takiego jak by mu ktoś ołówkiem wąsy domalował?

Co to może być

DSC01866.JPG

DSC01874.JPG

DSC01988.JPG

Opublikowano

myślę,że nie masz powodów do zmartwienia,on po prostu troszkę się zestesował

:wink: mój samiec yellow jak się czymś zestresuje to ma prawie cały pysk czarny :)

Opublikowano
mój samiec yellow (...) to ma prawie cały pysk czarny :)

W przypadku moich labidochromisów również obserwowałem takie zjawisko. Niemniej jednak gdy samcowi - dominantowi "przybrudził" się pysk to potem już mu tak zostało.

Opublikowano
niestety wątpliwe żeby odzyskał przy sauloskach już dominację

niestety wątpliwe żeby odzyskał przy sauloskach już dominację :)

Fakt, saulosi to nie C. borleyi. Z tego co obserowałem u siebie, L. caeruleus wprawdzie dominował w zbiorniku, ale nie nękał copadichromisów jakoś szczególnie (czasami jak miał ochotę to je poprzeganiał, ale wyglądało to tak jakby robił to raczej dla zabawy, aniżeli z innych powodów, choć wtedy jego pyszczek robił się ciemniejszy). Miałem z kolei wrażenie, że copadichromisy w ogóle nie dostrzegają yellowków. Dzięki temu rybki żyły w symbiozie i nigdy nie było sytuacji, żeby któraś została pobita, poocierana itp. Jedyne brzemienne w skutkach zdarzenie do jakiego doszło w moim akwarium miało miejsce wtedy, gdy zaczął się delikatnie wybarwiać drugi samiec borleyi. Nazajutrz znalazłem go na podłodze (wyskoczył przez klapkę pokrywy - w okresie letnim z uwagi na upały jedna z klapek pozostawała ściągnięta). Dziwi mnie, że zdołał się akurat wstrzelić w tę odkrytą powierzchnię, która tak naprawdę przecież stanowi niewielki procent całej powierzchni pokrywy.....