mobi Opublikowano 5 Lutego 2009 Autor #11 Opublikowano 5 Lutego 2009 To już postanowione 20 szt. maluchów i już niemoge sie doczekac tego kawałka szkła w mojm salonie, ale to jeszcze troche potrwa.
Post_Mortem Opublikowano 5 Lutego 2009 #12 Opublikowano 5 Lutego 2009 To już postanowione 20 szt. maluchów i już niemoge sie doczekac tego kawałka szkła w mojm salonie, ale to jeszcze troche potrwa. Cierpliwość cnotą akwarysty :-)
mutra Opublikowano 5 Lutego 2009 #13 Opublikowano 5 Lutego 2009 Ja przychylam się do opinii że demasoni ze względu na uwarunkowania troficzne nie są odpowiednim wyborem na początek. Celowałbym w melanochromisy. Osobiście zapakowałbym tam M.johani
yaro Opublikowano 5 Lutego 2009 #14 Opublikowano 5 Lutego 2009 a ja namawiał bym na dwugatunkowe. nie wiem - ale IMHO jednogatunkowe mbuniaki (chyba tylko poza demasonami) to nuda.
sision Opublikowano 5 Lutego 2009 #15 Opublikowano 5 Lutego 2009 Dwugatunkowe jest fajne i to nie będzie przesada w 120cm. Jeśli chcesz Saulosi, to ja zawsze polecam do nich Sprengerae. Pasują do siebie pod wieloma względami, łącznie z kontrastem kolorytycznym
mobi Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor #16 Opublikowano 6 Lutego 2009 Nie zabardzo lubie jak jest kolorowo w wannie, jeżeli dwugatunkowe to wchodziłby w gre tylko maingo ponieważ jest moim zdaniem podobny kolorystycznie do samca saulos lub takż yellow bo te znowu są kolorystycznie podobne do samic saulos.
Post_Mortem Opublikowano 6 Lutego 2009 #17 Opublikowano 6 Lutego 2009 Nie zabardzo lubie jak jest kolorowo w wannie, jeżeli dwugatunkowe to wchodziłby w gre tylko maingo ponieważ jest moim zdaniem podobny kolorystycznie do samca saulos lub takż yellow bo te znowu są kolorystycznie podobne do samic saulos. Nie zabardzo lubie jak jest kolorowo w wannie, jeżeli dwugatunkowe to wchodziłby w gre tylko maingo ponieważ jest moim zdaniem podobny kolorystycznie do samca saulos lub takż yellow bo te znowu są kolorystycznie podobne do samic saulos. Labidochromis caeruleus też fajnie by wyglądał z Pseudotropheus saulosi (nie wiem dlaczego, ale - podobnie jak do Pseudotropheus acei - mam wielki sentyment do tych rybek). Nie trudno go będzie rozróżnić od saulosi z uwagi na kształt tułowia, czarną obwódkę płetwy grzbietowej no i kolor, który mimo wszystko - moim zdaniem - będzie się różnił od Pseudotropheus saulosi :-) Mam do Was takie pytanie z innej beczki, czy ktoś z Was podjął się próby jednogatunkowej hodowli Pseudotropheus acei w takim stosunkowo niewielkim akwarium (no może trochę większym bo o powierzchni dna 120 x 50 - czyli klasyczna 300-tka) ???
pastel Opublikowano 6 Lutego 2009 #18 Opublikowano 6 Lutego 2009 Ostatnio rozmawiałem na privie z pewną okiemznaną osobą i propozycja była taka: Labeotropheus Trewavasae... Pomysł bardzo ciekawy, ale ja nie jestem za jednym gatunkiem... IMHO to marnowanie zbiornika... Spójrz na stopkę, może coś takiego ? BAARRDDDZZZOOO RÓŻNIE I KOLOROWO!! Odsyłam do ciekawej lektury z przykładami obsad: http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/kacik_aulonocary/laczenie_aulonocar_z_pyszczakami_z_grupy_mbuna.html
harisimi Opublikowano 6 Lutego 2009 #19 Opublikowano 6 Lutego 2009 Chcesz jednogatunkowo to miej jednogatunkowo w 120 cm masz pełne pole do popisu nawet msobo tam wejdzie, praktycznie wszystkie małe i średnie mbuna a nawet te większe łagodne ... chcesz saulosi to miej ... nie miej jednak pewności czy nie zostanie ci jeden samiec, gdyby sie tak stało wtedy możesz wpuścić drugi gatunek
mobi Opublikowano 7 Lutego 2009 Autor #20 Opublikowano 7 Lutego 2009 Zostaje więc narazie przy tym jednym gatunku jako początkujący Jak się troche poznam na zachowaniu i przyzwyczajeniach tych rybek to wtedy będe myslał o jakimś gatunku bardziej wymagającym i rozbudowaniu zbiornika.
Rekomendowane odpowiedzi