Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tego co pamiętam z chemii węglan jest trudniej rozpuszczalny od wodorowęglanu (czyli sody).

Węglan wapnia (CaCO3) nie rozpuszcza się w wodzie. W wyniku zachodzących reakcji przy połączeniu z CO2 powstaje wodorowęglan wapnia - Ca(HCO3)2, będący solą rozpuszczającą się w wodzie, co ma przełożenie na jej TWo i TWw.

P_M

zgadza się... i węglan wapnia jest dostępny w akwarystykach pod hasełkiem hydrocarbonat (można kupić nawet wiadrami)

używa się go w reaktorach wapniowych, gdzie w wyniku podawania CO2 rozpuszcza się całkowicie do osiągnięcia pożądanych rezultatów :P

głównie w morszczyźnie.... choć dla wybitnie zaangażowanych malawistów taki reaktor nie jest wcale odległym złem :lol:

Opublikowano

makok..uspokuj sie bo coraz bardziej zalatuje morszczyzna na naszym forum :wink: <joke> :wink:

hehe... fakt mozna kupic hydrocarbonat, ale po co ?

nie lepiej i taniej sode ? stosuje ja od ho ho i jeszcze troche i wszystko gra :D

Opublikowano
makok..uspokuj sie bo coraz bardziej zalatuje morszczyzna na naszym forum <joke>

Nie obraźcie się, ale widzę, że makok jako jeden z niewielu na tym forum stara się wyznaczać nowe kierunki w akwarystyce :-)

Opublikowano
Nie obraźcie się, ale widzę, że makok jako jeden z niewielu na tym forum stara się wyznaczać nowe kierunki w akwarystyce :-)

makok juz`wiele kierunkow wyznaczal :mrgreen: poczytaj o jego filtracji :wink::wink::wink:

Opublikowano
makok juz`wiele kierunkow wyznaczal :mrgreen: poczytaj o jego filtracji :wink: :wink: :wink:

Czytałem i jestem pod wrażeniem :-) Zaimponował mi również tym, że podjął się zgłębiania wiedzy o Lethrinops-ach. Sam od pewnego czasu szukam jakiś zagranicznych opracowań na ten temat, ale bardzo trudno jest znaleźć cokolwiek sensowego ..... Ale to już taki OT ;-)

pozdrawiam

marcin

Opublikowano

już wystarczy bo się czerwienię :P

Sławek z tym hydrocarbonatem w reaktorze... to szydera :P oczywisty przerost formy nad treścią w malawi... ale jeden ze skuteczniejszych sposobów, jak czytam w postach że już piąta łyżka sody i nic :P

Opublikowano
jeden ze skuteczniejszych sposobów, jak czytam w postach że już piąta łyżka sody i nic :P

bo nie czytaja dokladnie. pisalem juz nie raz i nie dwa, ze aby uzyskac pierwszy widoczny skok ph i kh to trza dac cala torebke na 240l. wiem bo sam to przerabialem.pozniej podczas podmiany wystarcza 2 lyzeczki zmieszane w kuflu na piwo z ciepla woda i do akwa, przed wylot filtra wew.

a moze ja cos niezrozumiale pisze ?