slawek gorol Opublikowano 3 Lutego 2009 #11 Opublikowano 3 Lutego 2009 ja do 240 aby parametry drgnely dalem cala torebke..pozniej tylko 1 lyzeczka na tydzien. teraz przy przesiadce na 450 wsypalem znowu 1 torebke i wszystko gra
policeman Opublikowano 3 Lutego 2009 Autor #12 Opublikowano 3 Lutego 2009 To poczekam do jutra i znowu powtórzę kurację chyba nie będzie to miało znaczenia że nie wsypę całej torebki na raz tylko w ratach. A co z tym węglanem nikt nie wie może przez podniesienie kh pójdzie to lepiej.
mutra Opublikowano 4 Lutego 2009 #13 Opublikowano 4 Lutego 2009 z tego co pamiętam z chemii :roll: węglan jest trudniej rozpuszczalny od wodorowęglanu (czyli sody). 6 łyżeczek na 500l to jest tyle co nic. Syp dalej.
Post_Mortem Opublikowano 4 Lutego 2009 #14 Opublikowano 4 Lutego 2009 tego co pamiętam z chemii węglan jest trudniej rozpuszczalny od wodorowęglanu (czyli sody). Węglan wapnia (CaCO3) nie rozpuszcza się w wodzie. W wyniku zachodzących reakcji przy połączeniu z CO2 powstaje wodorowęglan wapnia - Ca(HCO3)2, będący solą rozpuszczającą się w wodzie, co ma przełożenie na jej TWo i TWw. P_M
arkady_new Opublikowano 4 Lutego 2009 #15 Opublikowano 4 Lutego 2009 JBL Aquakal podnosi KH. Nie stosowałem jeszcze, narazie walcze z sodą.
Post_Mortem Opublikowano 4 Lutego 2009 #16 Opublikowano 4 Lutego 2009 Ja z kolei stosuję sól do Tanganiki/Malawi Aquadur JBL-a, którą dodaję przy każdej podmianie wody. Jak do tej pory jestem zadowolony, gdyż podwyższa twardość węglanową do 16 kH i zarazem ładnie stabilizuje pH. P_M
policeman Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor #17 Opublikowano 4 Lutego 2009 z tego co pamiętam z chemii :roll: węglan jest trudniej rozpuszczalny od wodorowęglanu (czyli sody). 6 łyżeczek na 500l to jest tyle co nic. Syp dalej. Ok to łącznie jest już 26 łyżeczek i po testach kh-18 ale ph 7.5 i co teraz chyb że ja zle odczytuję barwę. dodam że wcześniej kh było 11 dodłem przed chwilą porcje 8 łyżeczek więc poczekam jeszcze z godzinę i zrobię testy.Czy sypać jeszcze więcej sody
koteczek555 Opublikowano 4 Lutego 2009 #18 Opublikowano 4 Lutego 2009 U mnie też po sodzie kh ładnie się podnosi, a pH jest ciągle takie samo, czyli 7,6 albo 7,8 (nie za bardzo rozróżniam odcień )
mutra Opublikowano 4 Lutego 2009 #19 Opublikowano 4 Lutego 2009 poczekaj dobe i sprawdź czy Ci KH nie spadło
policeman Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor #20 Opublikowano 4 Lutego 2009 A że tak z ciekawości zapytam jak nie spadnie to co to oznacza
Rekomendowane odpowiedzi