Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zmieniam obsadę, mam w palanach P. saulosi a do niego chciałbym coś kontrastowego i tu jest problem to co mi sie podoba to Maylandia czy jak kto woli Pseudotropheus crabro lub Melanochromis aurstus lub Pseudotropheus flavus. planuję obsadę:P. saulosi 2+6 i ? 1+3.

P. saulosi z tego co sie dowiedziałem to lubi byc blisko podloż ia kryjówek, chcę aby drugi gatunek lubił sobie posmigac nad skałami.

Co doradzacie.

Chciałbym aby proponowanymi rybami nie były:

P. acei, L. yellow, I. sprea... tzw. rdzawy, red red - ponieważ je już miałem.

Może macie jakieś doświadczenia w hodowli tych gat razem. prosze o pomoc.

Pozdrawiam wszystkich hodowców pyszczaków!!

Posted
to co mi sie podoba to Maylandia czy jak kto woli Pseudotropheus crabro lub Melanochromis aurstus lub Pseudotropheus flavus. planuję obsadę:P.

Żaden z wymienionych wyzej przez ciebie gatunków nie może przebywać w tym akwarium. Co do ryb to hm..... może Melanochromis cyaneorhabdos....

Posted

Dokładnie.Niestety ani akwa nie jest dla tych gatunków dobre,ani towarzystwo,czyli saulosi.A właściwie to dla saulosi towarzystwo byłoby złe.

Popieram propozycję Rajwusa15.Może red blue?owszem,bardzo podobny do red red,jednak nie taki sam gat.Samiec jest naprawdę śliczny,a przy dobrym karmieniu samica potrafi pokazać naprawdę piękny pomarańcz.Z obserwacji wiem też,że nie są agresywne.U mnie pływają w 400l z 4 innymi gat i jest ok.To,co mogłoby przeszkodzić,to rozmiar Twojego akwa.100cm może być za mało na red blue,bo rosną całkiem duże.Może socolofi?ale o nich już nic nie powiem,nigdy ich nie miałem w akwa...

Posted

a jak sie rozłoży to w zbiorniku, z tego co pamietam to oba gatunki są zwiazane z substratem czyli z kryjówkami, czy maingano woli pływać nad skalami... jak to jest?

Posted

Kiedy ja miałem maingano u siebie,to zaobserwowałem,że między skałami siedzą rzadko,najczęściej były na widoku ze wszystkich rybek.Ale w górnej części zbiornika raczej nie pływały.

Posted

Maingano lubi byc miedzy skałami. sision miales jakies "inne" maingano ;) O ile samiec jeszcze pływa dużo w toni (dominant), o tyle samice zwykle są poustawiane po kątach, wśród skał. Tak miałem przy układzie 1+3, przy większej liczbie ryb mogą być śmielsze i więcej pływać..

Ale to też uogólnianie, wszystko zależy od sytuacji w akwarium, dekoracji, innych towarzyszy w akwarium i wielu innych czynników... Ale raczej siedzą one jak nie między skałami, to przynajmniej blisko dna.

Posted

Hehe,a możliwe,możliwe... :mrgreen: a wyglądały normalnie :D

A na serio dlatego napisałem,że tak było u mnie.Maingano zawsze były na widoku.Ale kisor ma rację,wszystko zależy od sytuacji w akwa.

Posted
Fakt - są rozstawiane po kątach... z tym, ze rozstawia dominująca samica... która od trzech dni właśnie inkubuje ;)

też się tak zdaża... a co na to samiec? ;) Chłop oddał babie władze?

Posted
Fakt - są rozstawiane po kątach... z tym, ze rozstawia dominująca samica... która od trzech dni właśnie inkubuje ;)

też się tak zdaża... a co na to samiec? ;) Chłop oddał babie władze?

tka właśnie ;) No - może za wyjątkiem tarła gdzieładnie ją zaprosił do dołeczka przy kamolu, pokręcili się trochę a potem ona wypłynęła zdezorientowana z pełnym pyskiem. Wypluwała "to to" na piach, potem sie reflektowała i tak kilka razy. Teraz ustawia po kątach mimo że nic nie je... Ale jak osłabnie to moze odda władzę? ;)