Skocz do zawartości

Mętna woda - podmiana?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem bo nagle w ciągu zaledwie sekundy zrobiło mi się mleko w akwarium.

Wiem że jeżeli woda zrobi się mętna (biała) to wina pierwotniaków ale mi się coś dziwnego porobiło.

Podmieniałem 10-15% wody i robiłem wszystko jak zawsze (może dodałem troszkę więcej sody).

Woda w akwarium czyściuteńka, woda w wiaderku czyściuteńka, wlewam jedno do drugiego i się zrobiło totalnie biało?

O co chodzi?

Zmierzyłem chlor i jest niewykrywalny, pH 8,2, NH3=0, NO2<0,3, NO3=10, KH=12, GH=24.

Jedyne co się zmieniło od ostatniego razu to dodałem pożywkę dla roślin w ilości zalecanej na opakowaniu (jak wlewałem to zrobiła się delikatna mgiełka ale w ciągu kilku minut znikła)

Co może być za przyczyna?

Opublikowano

jedyne co jest nie w porządku to poziom NO2

powinien być niewykrywalny

oprócz mętnej wody czy są jeszcze jakieś skutki inne?

jeżeli to pierwotniaki w ciągu kilku dni powróci czysta woda

Opublikowano
jedyne co jest nie w porządku to poziom NO2

powinien być niewykrywalny

TetraTest NO2 pokazuje najniższy poziom na <0,3

DSC01657.JPG

oprócz mętnej wody czy są jeszcze jakieś skutki inne?

jeżeli to pierwotniaki w ciągu kilku dni powróci czysta woda

Już wróciła.

Ale w sumie dziwna sprawa...

Czysta woda + czysta woda daje mętną?

Opublikowano

zgadzam sie z koreczek 555 no2 musisz miec najlepiej zerowy a u ciebie wskazuje on 0,3mg/l zbij no3 i wtedy zobaczymy co bylo przyczyną

ja w akwarium mam ph 8,5 no2 0, a no3 30 a glony dopiero cos zaczynaja tlo opanowywac pozdrawiam

Opublikowano

dobra ale po kolei, obecność NO2 nie jest przyczyną zmętnienia. Kunta pisze że wystąpiło nagle po podmiance. albo sie coś wytrąciło, albo ( co bardziej prawdopodobne) wlałeś zimną wode do ciepłego akwa i z dolanej wody wydzielił się gaz. Dlatego pojawiło się zmętnienie które szybko ustąpiło

Opublikowano
Mi to bardziej wygląda na 0,3 niż <0,3

I tu masz przewagę bo faceci podobno nie rozróżniają kolorów :)

Tetra nawet na mineralce pokazuje <0,3

Poniżej Nutrafin NO2

DSC01855.JPG

Opublikowano

A moim skromnym zdaniem , była różnica w PH między wodą w akwa, więc wapń ,się wytrącił i tyle.

Mogło do tego dojść też gdy wodę podmieniałeś rano , większa zawartość CO2 w wodzie pomogło w wytrąceniu się wapnia:)

Ale to tylko takie moje poranne przemyślenia :mrgreen:

Opublikowano
A moim skromnym zdaniem , była różnica w PH między wodą w akwa, więc wapń ,się wytrącił i tyle.

Mogło do tego dojść też gdy wodę podmieniałeś rano , większa zawartość CO2 w wodzie pomogło w wytrąceniu się wapnia:)

Ale to tylko takie moje poranne przemyślenia :mrgreen:

No i to może być rozwiązanie mojej zagadki bo następnego dnia rano woda była kryształ a u góry baniaka i na ściankach był biały nalot (który bez problemy zszedł po czyszczeniu "mechanicznym")