sabotage Opublikowano 3 Lutego 2009 #11 Opublikowano 3 Lutego 2009 Jeszcze jakieś, może rzadziej spotykane się nadają? Może jakaś afra i yellow? Yellow samce i samice sa praktycznie identyczne. Co do afr.. Ok sa dwukolorowe, ale kolor samic... Wiesz Sporo jest tych z wyraznym dymorfizmem, ale nie wszystkie nadaja sie do 100cm. Pamietaj , ze wielkosc zbiornika mocno Cie ogranicza. Sa oczywiscie inne gatunki ktore nadaja sie do 200l, ale niekoniecznie roznokolorowe (relacja samiec-samica).
Flavus Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor #12 Opublikowano 6 Lutego 2009 Pseudotropheus elogantus CHAILOSI LABIDOCHROMIS HONGI CYNOTILAPIA AFRA COUBE MAYLANDIA ESTHERAE RED BLUE A z tych gatunków jakąś 1-2gatunkową obsadę by dało radę zrobić?
krisq75 Opublikowano 6 Lutego 2009 #13 Opublikowano 6 Lutego 2009 Nie nie da rady bo na 100cm to jedynie jedno gatunkowe i to wyraźnie ograniczona liczba gatunków. 2 kolorowo to PS. Saulosi 1 kolorowo to Rdzawy no i może jeszcze 2 kolorowo to Msobo choć tych nie miałem nigdy więc nie wiem czy to nie za mało.
mutra Opublikowano 6 Lutego 2009 #14 Opublikowano 6 Lutego 2009 Co do chailosi się nie wypowiadam, pozostałe to duże ryby, przeważnie ze stosunkowo dużą agresją wewnątrzgatunkową.Z podanych ryb IMO żadna (poza chailosi którego nie znam) nie nadaje sie w tym akwarium nawet jako jedyny gatunek.
sabotage Opublikowano 6 Lutego 2009 #15 Opublikowano 6 Lutego 2009 Co do chailosi się nie wypowiadam, pozostałe to duże ryby, przeważnie ze stosunkowo dużą agresją wewnątrzgatunkową.Z podanych ryb IMO żadna (poza chailosi którego nie znam) nie nadaje sie w tym akwarium nawet jako jedyny gatunek. Tez imo zadne z powyzszych lacznie z elegantusem.
Flavus Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor #16 Opublikowano 6 Lutego 2009 Z tego co widziałem w podpisie, sision trzyma w 100x50x40 Afre i yellowa więc chyba można?
mutra Opublikowano 6 Lutego 2009 #17 Opublikowano 6 Lutego 2009 ja trzymałem redy w 112 8). Samą afrę może by dało radę. IMO 100cm zbiornik nie nadaje się dla dwóch gatunków z listy którą podałeś.
harisimi Opublikowano 6 Lutego 2009 #18 Opublikowano 6 Lutego 2009 jeśli nie chcesz rzeźni lub dworca skup się na łagodniejszych bądź najmniejszych gatunkach np. saulosi, sprengerae, yellow, dialeptos, livingstoni, maingano, mbamba, hongi, membe deep itp dość duży samiec na 100 cm przy małych samicach się nada, duży gatunek już nie
Flavus Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor #19 Opublikowano 8 Lutego 2009 Czy można z pyszczakami trzymać Synodontis multipunctatus?
harisimi Opublikowano 8 Lutego 2009 #20 Opublikowano 8 Lutego 2009 Można ale nie jest to dobre zwłaszcza w tak małym zbiorniku
Rekomendowane odpowiedzi