Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Poczekam, poczytam (z mrozonką pewnie będzie podobnie), nic mnie nie goni.

Pamietaj, ze wszelakie dodawanie "zwiazkow X", maja na celu przyspieszenie tego procesu i tylko to.

112 litrow to nie jest duzo wody, wiec jesli wrzuciles duzy kawal kurczaka to sam rozumiesz :) Nie w tym rzecz. Mozesz wrzucic doslownie odrobinke 1x1cm to spokojnie wystarczy (i bedzie ponad miare).

Galaretowaty przezroczysty korzuch to kolonia jakis pierwotniakow - nie przejmuj sie nimi. To jedno z anomalii powstalych w wyniku przemian chemiczno-biologicznych w Twoim akwarium.

Co do biobali, jesli to takie plastikowe "cos" to mozesz je spokojnie zastapic jakas ceramika.

EDIT:

... przyznajcie się z ręką na sercu przed sobą... czy zawsze startowaliście baniaki książkowo? wątpie

Coś Ty oszalal? Tam kaza odstawiac wode na 2 dni, uzdatniac zwiazkami X, czekac cztery tygodnie, to nie dla mnie... Ja wole swoje chore wizje z sikaniem i wrzucaniem obiadu :mrgreen::twisted:

Opublikowano
Wyrzuciłem kurczaka

haslo sezonu :lol:

to może wina filtra (ex 700 w 112l)? Słabo miesza wodę a jest odkręcony na maxa.

stabilizacja cyklu azotowego nie zalezy od mocy kubla, a jedynie od jego pojemnosci oraz zaszczepieniu odpowiedniej ilosci bakterii i pilnowanie zeby nie zdechly :wink:

. W filtrze na dole są bio-bale a w 3 pozostałych koszach ceramika.

bio bale daj dzieciom do rzucania sie nimi, a zasyp ceramika.

Opublikowano
.. przyznajcie się z ręką na sercu przed sobą... czy zawsze startowaliście baniaki książkowo? wątpie :P

(moja wypowiedź niekoniecznie dotyczy osób wypowiadających się w tym wątku)

Nigdy :-] Najpierw nie miałem o tym pojęcia a potem mi się nie chciało. Ostatnie akwarium zostało zarybione pomimo że testy wskazywały N02 w nie takiej małej ilości. Tylko jedna uwaga: potrzeba troche doświadczenia żeby robić takie rzeczy i nie zrobić rybom krzywdy.

Arakdy: nie przejmuj się, niech sobie filtry chodzą to akwa raz dwa przestanie śmierdzieć, zrób pomiary za 3-4 dni i zobacz jak sie cykl rozwija.

Opublikowano

Pytanie do autora wątku. Pracuje tylko ten ex700 czy jest jeszcze jakieś "mieszadło"? Swoją drogą też go mam zasypanego ceramiką w 125l i ładnie chodzi (deszczownia jest pod wodą skierowana w dół) do tego mechanik i prawie praleczka (nie ma "zaległości" na dnie:])

Opublikowano

smurv:Wiem że zniknie na tyle szybko po podłączeniu filtra że rybom się nic nie stanie. Poza tym mechaniz toksycznego działania NO2 jest dobrze znany i objawy które się z tym wiążą są łatwe do zaobserwowania. Stężenie poniżej wystąpienia objawów nie jest niebezpieczne w okresie czasu o jakim mówie.

Opublikowano
Pytanie do autora wątku. Pracuje tylko ten ex700 czy jest jeszcze jakieś "mieszadło"? Swoją drogą też go mam zasypanego ceramiką w 125l i ładnie chodzi (deszczownia jest pod wodą skierowana w dół) do tego mechanik i prawie praleczka (nie ma "zaległości" na dnie:])

Mam jeszcze jako mechanika Hailea 400 w środku gąbka z fan1 (pozostałość po wcześniejszym szkle, mam zamiar go wymienić na coś mocniejszego jak sie nie sprawdzi). Jest tak jak Mutra pisał, czyli smrodu nie ma (filtry zrobiły swoje+wietrzenie mieszkania). Deszczownie ustawiłem lekko w górę i ładnie miesza taflę, zawiesina zniknęła :D Zobaczymy co będzie dalej. (Lać nitrivic?)

Opublikowano

Smurv: tu nawet nie chodzi o doświadczenie... naprawdę można zaobserwować NO2 jak i NO3 po rybach i nie trzeba mieć nielada doświadczeń - po prostu trzeba się interesować tym co dzieje się w zbiorniku...

każdy kto poświęcił choć kilkanaście godzin na intensywynym czytaniu ze zrozumieniem przed startem baniaka powinien przeczytać, że objawami NO2 w akwa mogą być:

... ocieranie się ryb

... płochliwość

... ospałość

... itp.

oczywiście osoba z 400L wody ma znacznie więcej czasu na takie obserwacje niż ktoś posiadający 112L i napewno zdąży sięgnąć po test w razie niepewności :wink:

sorry za OT

Arkady lej ten nitrivec :P

Opublikowano

makok

ale gdy NO2 będzie już miało poziom 0,5 czy nawet większy jak to się zdarzało wśród forumowiczów

to betka?

w ciągu tygodnia się tego nie zbije do poziomu niewykrywalnego, a nie wiem po co fundować to rybom

zadałeś pytanie czy ktopkolwiek robi to w ten ksiżąkowy sposób - ja robię

nie wrzucę całej obsady do akwarium a potem bym się martwił gdy ryby mi się ocierają

W tej chwili też uruchamiam akwarium i narazie chodzą same filtry z rybką startową.