Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie 2 x hqi 150w

Pierwsza wstaje 9,30 zachodzi 20,30

druga wstaje 14,30 zachodzi 22,30

Myślę że 12-13h to taki standard.

Lampy ma tak ustawione że w akwa jest mała część lekko niedoświetlona mocno skalista dla wszelkich mieszkańców gdzie

mogą odpocząć od dominantów, i to się nieźle sprawdza.

Jeśli jest dzień słoneczny to od ranka słoneczko gratis, akwa ma wystawę wschodnio- południową.

Opublikowano

Witam,

Słuchajcie, dlatego o to zapytałem, bo z tego co wiem, to średni czas oświetlania charakterystyczny dla równika to właśnie ok. 12-14 godzin. Tak też zaleca się oświetlać większość akwariów roślinnych, biotopowych i mieszanych. W przypadku Malawi nie byłem pewien czy ta zasada ma miejsce ze względu na minimalne ilości roślin, jakie występują właśnie w akwariach tego typu. Powszechnie wiadomo, że dłuższy czas oświetlania skutkuje wikwitem glonów.

U mnie zbiorniki (nie Malawi) są oświetlane od 8 do 8 (czyli 12 h).

Pozdrawiam,

Careme

Opublikowano
  Cytat
Powszechnie wiadomo, że dłuższy czas oświetlania skutkuje wikwitem glonów.
powszechnie wiadomo że kwestia "wykwitu" jest bardziej skomplikowana i nie ogranicza się tylko do czasu oświetlania akwarium :mrgreen:
Opublikowano

Sławek - te 24 h to żart? :D nie polecam i sam pewnie nigdy nie świeciłem tyle ale można się domyślać ze nie pomaga to rybom.

Sam również uważam że oświetlanie w granicach 10-14 godzin to maks.

Opublikowano

Może nieco informacji geograficznych :wink:

Jezioro Malawi leży mniej więcej między 10 a 14 stopniem szerokości geograficznej południowej, a czas trwania „dnia” odpowiednio na równiku i 20 stopniu wynosi:

równik

12 h 7 min - 24 VII

12 h 7 min - 26 VIII

12 h 7 min - 23 IX

12 h 7 min - 24 X

12 h 7 min - 22 XI

12 h 7 min - 21 XII

12 h 7 min - 18 I

12 h 6 min - 17 II

12 h 7 min - 21 III

12 h 7 min - 19 IV

12 h 8 min - 21 V

12 h 7 min - 21 VI

20 stopień

11 h 7 min - 24 VII

11 h 36 min - 26 VIII

12 h 7 min - 23 IX

12 h 42 min - 24 X

13 h 9 min - 22 XI

13 h 21 min - 21 XII

13 h 10 min - 18 I

12 h 44 min - 17 II

12 h 07 min - 21 III

11h 35 min - 19 IV

11 h 6 min - 21 V

10 h 55 min - 21 VI

Myślę, że czasu oświetlenia, niema co drastycznie wydłużać, a oświetlenie 24h na dobę odbije się negatywnie na rybach, choćby ze względu na ich ciągłą aktywność i dużo większe zapotrzebowanie energetyczne.

Ktoś już na forum opisywał, że ryby były aktywne cały czas nawet pod oświetleniem nocnym.

Opublikowano
  meth napisał(a):
Ktoś już na forum opisywał, że ryby były aktywne cały czas nawet pod oświetleniem nocnym.

U mnie tak było, więc po 23 do 6 rano ryby mają ciemności

Po drugie pomimo że słońce swieci 10-12 godzin to na głębokościach na których przebywają nasze ryby to okres ten jest jeszcze krótszy.

Opublikowano

U mnie o 8 włączają się diody jako oświetlenie przejściowe, o 9 świetlówki. O 22 wyłączają się się świetlówki i do 23 świecą znowu diody. A pysie i glonki rosną jak na drożdżach :)

Opublikowano

U mnie akwarium stoi w jasnym pokoju i na początku gdy oświetlałem akwarium 16 godzin wszystko było w porządku z wyjątkiem rachunków za prąd :)

od miesiaca zmieniłem troszkę czas oświetlania i teraz jedna HQI włącza się o 12.00 druga o 16.00

więc w tym czasie gdy jestem w domu akwarium mam całe oświetlone. Pierwsza HQI wyłącza sie o 21.00 i o tej godzinie włączają się diody LED, druga HQI wyłącza się o 22.00 a LEDy o 23.

Opublikowano
  yaro napisał(a):
gdy oświetlałem akwarium 16 godzin wszystko było w porządku z wyjątkiem rachunków za prąd :)

No właśnie co do rachunków za prąd to jeszcze nie dostałem rozliczenia :) ale aż się biję. Zastanawiam się czy nie zmniejszyć oświetlania i nie włączać go rano. Pracuje od 7 więc jak wychodzę do pracy to akwarium jeszcze śpi. Tylko czy zmiana oświetlania np od popołudnia nie wpłynie na zachowanie pysków i na rozwój glonów? Czy ktoś przeliczał kiedyś ile kosztuje świecenie 2 świetlówek 30W na godzinę?

Opublikowano

na glony na pewno wpłynie: mniej światła=słabszy wzrost. Dwie żarówki 30W zużywają 0,06 kWh na godzine ;) ile kosztuje jedna kWh to sobie musisz sprawdzić na fakturze z elektrowni.

Tak na marginesie: moje 54W T5 zużywa faktycznie 63W