Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj uruchomiłem Eheima 2224 w moim kotniku. Zasypałem go 2 L żwirku koralowego 5-10 mm, 1 L ceramiki, 1 gąbka BIO. Jak go uruchomiłem to byłem w szoku :shock: :shock: :shock: . Cisza jak cholera, przepływ przez filterek jest zaskakująco duży, odpowietrzenie zajeło 5 sekund, no i bierze tylko 8W. Badałem przepływ realny, bez wkładów, z pustymi koszykami, pomiar dał około 350L/h, przy wydajności pompy 700L/h :D:D:D . Jak uruchamiałem Tetry EX700 w zbiornikach kolegów, po zasypaniu filtrów po dach ceramiką przepływ spadał drastycznie. Wiem że to biologi, ale też pomagają w cyrkulacji wody w akwa. Tera EX700 pobiera 13W, lecz na wylocie nie oferuje takiego stumienia jak Eheim 2224 (8W). Celowo pomijam cenę zakupu filtrów :!: :wink:

Teraz wiem jaki będzie mój następny zakup jeżeli chodzi o filtrację Eheim 2228 :mrgreen::wink:

Opublikowano

Fakt, cichy to on jest . Szczególnie w porównaniu do UNIMAXA :lol: .

Ale na obronę tego drugiego powiem ze przepływ ma większy niż eheim , nawet pomimo tego że unimax był bardziej wypełniony .

Opublikowano
Celowo pomijam cenę zakupu filtrów

Joker, o kasie nie pisałem.

Za 200zł nowy to wybrałbym też Tetrę na biologa ale Eheima mozna kupić w takich pieniądzach używanego, cichego, energooszczędnego i wydajnego i to chciałem przekazać :mrgreen:

Opublikowano
Fakt, cichy to on jest . Szczególnie w porównaniu do UNIMAXA :lol: .

Eheim jest bezkonkurencyjny i nie da się porównać z żadnym filtrem, szczególnie z Tetrą i Unimaxem.

Na dzień dzisiejszy Tetra to najgorszy możliwy szmelc.

Jeśli porównywac filtry w tej kategorii cenowej to dużo lepiej prezentuje sie Atman CF 800 - cena 230-250zł a przepływ rzędu 900l/h. złoże biologiczne większe niż w tetrze. Jest jedna wada - trzeba dokupic ceramiki, bo oryginalnie jest jej mało.

Na dniach Tetra pójdzie w górę o kilkanaście procent, a wtedy przestanie się liczyć, bo relacja jakość/cena będzie najgorsza z dostępnych filtrów kubełkowych.

Opublikowano

chyba niezupełnie podzielam tą opinie.mam dwa lata i jestem zadowolony.żadnych problemow jak np w jbl 250, pojemność spora, bardzo cichy i cena adekwatna co do jakości.szału może nie ma ale za te pieniądze chyba nie spodziewasz sie cudów. nie chcesz mi chyba powiedziec ze wybrałbyś unimaxa czy aquasilent.

Opublikowano
chyba niezupełnie podzielam tą opinie.mam dwa lata i jestem zadowolony. żadnych problemow jak np w jbl 250,

dwa lata masz jeden filtr, czy kilkanaście/kilkadziesiąt? być może jesteś jednym z tych, którym dopisało szczęście.

pojemność spora, bardzo cichy i cena adekwatna co do jakości.

za te pieniądze można mieć dużo lepszy filtr. a pocięcie 'cichy' jest mocno względne.

szału może nie ma ale za te pieniądze chyba nie spodziewasz sie cudów. nie chcesz mi chyba powiedziec ze wybrałbyś unimaxa czy aquasilent.

a czy ja cokolwiek napisałem o AquaElu albo o AquaSzucie?

z tymi filtrami nie mam doświadczenia, więc ciężko mi o nich dyskutować.

Porównywanie Eheima i Tetry jest co najmniej niestosowne.

Opublikowano

napisałeś że tetra to najgorszy szmelc.z wypowiedzi tej mozna wnioskować ze nie ma gorszego filtra na rynku. eheima i tetry nie prównujemy bo kazdy zna wynik konfrontacji.