Skocz do zawartości

No i stało sie, NOWE Akwa MALAWI 240L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedługo się nacieszyłem 112l litrowym baniaczkiem,już jest 240l 120x40x50 ;)

Obsada:

7xP.Saulosi

7xMelanochromis vermivorus

7xPseudotropheus Elongatus Bee

z P.Saulosi mam już 2 samce,jeden pięknie wybarwiony,2gi się wybarwia,reszta nie wiem.. poczekamy,zobaczymy.Melanochromis vermivorus oraz Pseudotropheus Elongatus Bee to jeszcze maluszki ;)

Akwa mam już ok miesiąca,woda tutaj została wlana ze starego 112l wieć z bakteriami nitryfikacyjnymi więc ok.

Zauważyłem natomiast,że nieraz(nie wszystkie) ale Pysie sie ocierają o piasek,rzadko o kamienie,głównie o piasek.Nie wiem...

Testy zrobiłem oto wyniki:

NO3 - około 30-40

NO2 - 0

GH - 6

KH - 13

PH - 8,4

Filtracja:

Wewnętrzny Aquaszut Turbo 750

Kubełek Tetra EX700

Grzałka 150W

Temp w akwa 24 St.

Opublikowano
podnies temp o jakies 2 stopnie niech bedzie miedzy 25 a 26 i anubiaski raczej w piasek wsadzane byc nie powinny.

Tzn. 1 Anubiasek Faktycznie w piasku jest.. inne między kamieniami ;)

Może to ocieranie spowodowane nowym,swierzym Akwa?

Zobaczcie też na filtr wewn. tam jest z tyłu,lewy bok, 1 Saulosi,mało co wychodzi,siedzi tam cały czas:/

Często go pięknie wybarwiony samiec Goni... jakoś zareagowac mam??

Opublikowano

no i po przeniesieniu zdjecia juz go znalezc nie moge:(

Ale jak go dominujacy samiec goni to bedzie sie chowal wszedzie tam gdzie go wiekszy nie znajdzie albo nei dosiegnie wiec sie zbytnio nie przejmuj

Opublikowano

Jak miałem problem z rosnącym No3, to przy takich właśnie parametrach ryby też ocierały się o piasek. Po zbiciu w okolice 20 lub mniej ocieranie ryb zanikało. Stawiałbym na to i na świeże akwa.

Co do ganinanej ryby, logiczne, że się chowa. Jeśli na tym się kończy, to nie ingeruj w akwa.