Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

jestem na kupnie baniaczka ..i tu wlasnie jakiego ? 375 (150x50x50) lub 450 (150x50x60).

mieszkam w bloku o konstrukcji z plyt zelbetonowych (sufit slicznie peka na skladaniach plyt :oops:

i stad wlasnie me obawy... mieszkanie nie jest moje, wynajmujemy je z zona i niechcialbym narobic sobie problemow a przy okazji sasiadce z dolu ( do gory na szczecie nie poleci :mrgreen: ).

akwa staloby w tym samym miejscu co obecne, czyli przy sciance dzialowej, pomiedzy przejsciem z przedpokoju a kuchnia ..idealne miejsce :)

kwestia kasy tu nie gra roli, tylko obawiam sie czy strop to wytrzyma...wole dmuchac na zimne...

jak to u Was wyglada ?

pozdro :mrgreen:

Opublikowano

Sławku jak mieszkałem jeszcze w Poznaniu to wynajmowałem mieszkanie w 109 letniej kamienicy na poddaszu miałem baniak 150x50x50 375l akwa stało na scianie nośnej ale pod skosem (to było poddasze zaakceptowny strych) około 1 -1,5 metra od sciany. Podłoga składała sie z: legary co 50cm (około 25cm grubosci i szerokości) na to były poprzybijane deski zwykłe stare jak to na strychach, na tych deskach były połozone takie dziwne płyty (pilsniowe) około 0,5cm. Jak się wprowadziłem to połozyłem na te płyty panele. Moj baniak stał prawie że na środku pokoju (skosy) i w sumie stał na 3 legarach starych 109 letnich. Jak przechodziłem przez pokój to w niektórych miejscach pogłoga się uginała juz nie wspomne ze dzieciaki biegały. Szkło stało tak 2 lata i nic się nie stało. Śmiało stawiaj ten baniak nic się nie martw. Peknięcia sufitu masz bo blok pracuje zreszta jak kazda konstrukcja. Beton jest bardziej wytrzymalszy niz stare spruchniałe poddasza naszych przed wojennych kamienic.

Nie wkręcaj sobie takich dziwnych myśli jak zapadnięcie podłogi bo na prwde idzie do tego zwariować :mrgreen: (ja np: tez miałem takie dziwne myśli to po domu biegałem z bańkami 30L po oleju zalanymi woda i sprawdzałem wytrzymałosc konstrukcji :mrgreen: ), masakra :( strata czasu, i śmierdzi w domu :wink:

Opublikowano

Twojemu stropowi to nomen omen rybka 375 czy 450. Jak ma się coś zapaść pod 450l, to pod 375l też się zapadnie, tyle tylko że nieco później;)

Tak na poważnie to przeżyłem już imprezy w blokach, gdzie w m3 na skromnej powierzchni skakało dobre kilkadziesiąt osób - i się nic nie stało,;) Widziałem też proces prostowania (szkody górnicze) 11-piętrowego bloku z wielkiej płyty w Katowicach. Przy pierwszym bloku który prostowali wyprosili ludzi na kilka godzin z mieszkań w newralgicznym momencie. Przy kolejnych prostowanych blokach już nawet nie wypraszali. Przy masie takiego bloku akwarium 450l, to naprawdę nic nie znaczący pyłek, a wszystjko stoi i ma się dobrze.

Opublikowano

jeżeli jeszcze Cię nie przekonali to u mnie i pewnie i wielu innych stoją też podobne baniaczki - u mnie też pęka sufit tak jak u Ciebie a już troszkę stoi 720l i nic sie nie dzieje.

Opublikowano

wyobraź sobie dużą biblioteczkę, od podłogi do sufitu - sądzę, że zarówno jej nacisk punktowy jak i waga będą większe niż akwarium - a nic sie nie dzieje ;-)

Opublikowano

Sławek co się martwisz jak spadnie na dół to sobie założysz drugie bo sąsiadom z dołu też się spodoba :mrgreen: a tak na poważnie nie ma żadnego ryzyka, nacisk punktowy takiego klocka jak ja ( 120 kg ) pomimo sporych rozmiarów stopy ;) ( 48 ) jest zapewne większy niż te akwa a chyba nie kazałbyś mi się czołgać gdybym wstąpił na kawę :lol:

Opublikowano
Sławek, ale że Ty z takim pytaniem wyskoczyłeś... :P

Grzesiek wiesz jak jest - strzezonego...rewolwer strzeze...

Sławek co się martwisz jak spadnie na dół to sobie założysz drugie bo sąsiadom z dołu też się spodoba :mrgreen:

no wlasnie ze na dole mieszka taka stara k.... moherowka ze az sie boje co by sie dzialo :mrgreen: a mieszkanie nie moje tylko wynajete :oops:

pomimo sporych rozmiarów stopy ;) ( 48 )

Hari taki maly OT.. skad ty bierzesz buty :wink: :?:

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.