Skocz do zawartości

Sciaenochromis fryeri - jedna sztuka jako eliminator narybku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj zauważyłem 3 małe rybki między kamieniami w swoim akwa. Nie wiem czy przeżyją ale zapobiegawczo myśle o rozwiązaniu z tytułu posta. Chciałbym dorzucić do moich 5 redów jednego samca (samicę?) S.Fryeri. Miałby pełnić w baniaku rolę pożeracza narybku wiecznie inkubujących redów. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Jakie macie doświadczenia z tym gatunkiem. Artykuły mówią że 150 cm dna wystarczy dla tej ryby. Wystarczy?

Opublikowano

To samo chcialem zaproponować do mojego zbiornika który niebawem bedzie. Tez nie chce miec problemu z narybkiem. Rozmiarem szkla bym sie raczej nie martwił to tylko jedna sztuka. mnie bardziej martwi zycie (oprócz narybku) innych ryb. Może się okazać że drapieznik bedzie ganiał inne ryby i tu jest mały problem

Opublikowano

Niby Red jest dużą rybą powinno być ok. Może pomoże też wpuszczenie młodego osobnika, takiego aby był mniejszy od ryb które już są w akwarium. Tyle tylko, że chciałbym 100% samca ze względów dekoracyjnych.

Opublikowano

Ciekawy pomysł! Rzeczywiście z czasem jest temat narybku mbuny, a potem jest w ogóle problem jak się te pieczołowicie dobrane składy 1+4 zmieniają w 5+3 albo jeszcze gorzej. Ponieważ trzymam scienochromisa z aulonkami nie moge stwierdzić jak by sobie radził z mbuną. Myślę jednak, że w miarę łagodne gatunki mbuny (mięsożerne - SF nie będzie jadł wiecznie narybku :-) + odpowiedni wymiar zbiornika + samiec SF (ale i samiczki mają swój urok - ten smukły kształt :roll: !) mogą być ciekawym połączeniem.

Widok polującego SF jest niesamowity i jednak trochę przykro sie patrzy jak wpieprza małe rybki. Ale jeszcze bardziej przykra jest redukcja podrosniętej obsady. W sumie czemu nie?

Opublikowano

no ja myślę nad takim rozwiązaniem do swojego i tak na razie przerybionego 375. Gatunki mam raczej roślinożerne, ale nie uważam, by przy dobrze zbilansowanych pokarmach, był to mega problem...

Opublikowano
mi jakos ten pomysł z pływajacym jednym eleminatorem narybku sie nie podoba

Możesz to jakoś uzasadnić? bo jak na razie to dobry pomysł godny przetestowania. Lepsze to niż przerybione akwa lub eutanazja narybku. Selekcja naturalna jest chyba najbardziej humanitarna.