Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie nie zapomnę :) Ale teraz chyba ta gąbka wymusi u mnie zmianę głowicy na coś mocniejszego.

Zastanawiam się pomiędzy Atman 203 a Resun 3500 który mocniej dmucha?

Opublikowano

a propos gąbki to ja ostatnio nabyłem w rybarium fajną gąbkę.Nazywa sie to "gabka narożna duża" i kosztuje bodajże 9,5) Jest dokładnie taka jak moja poprzednia pod względem faktury (czyli bardzo gęsta) ale z racji kształtu sprawdza się lepiej. Piszę o niej bo większość z nas ma głowice w rogu akwarium, a z tą gąbką można ją lepiej zamocować/zasłonić/ukryć

Opublikowano

poddaje w wątpliwość wyższość rzadszej gąbki stawowej w pojemniku czy też kwadratowej

http://www.rybarium.pl/z/y/11581_.jpg

nad klasyczną gąbką akwarystyczną (gęstą)

http://www.rybarium.pl/z/y/11696_.jpg czy inną kształtem - narożną o której pisał Mutra

Używam pompy Aquabee 3000. W tym miesiącu przeprowadziłem doświadczenie na dwóch tej samej wielkości gąbkach. Dotychczas używałem gęstej ze świetnymi rezultatami. Tak świetnymi, że konieczne jest jej czyszczenie co tydzień, najpóźniej co dwa - o zbieranie brudu przecież chodzi. Gęsta gąbka doskonale zatrzymuje brudy dzięki czemu zewnętrzny biolog otwarty po kwartale był tak czysty, że następnym razem otworzę go chyba po roku. W tym tygodniu podłączyłem tą rzadszą. Brudy przechodziły przez nią rozdrabniając się i były wystrzeliwane do wody. Po dwóch dniach wyciągnąłem gąbkę. Nie było na niej tak dużo syfu jak na gąbkach gęstych, dodatkowo przy wyjmowaniu jej z wody sporo wypłukało się z niej do zbiornika. Po pielęgnacji akwarium gęsta gąbka potrzebuje ok. 1 godziny by doprowadzić wodę do pięknej klarowności podczas gdy ta rzadka w moim przypadku nie dawała oczekiwanego efektu nawet po 4-5 godzinach. Dodatkowo silna pompa ma mniejszy opór w przypadku rzadszej i robi zbyt duży ruch wody.

Zachęcam więc do zakupu gąbek gęstych. W moim mniemaniu są skuteczniejsze. Wszak GĄBKA jest dobra na wszystko

Opublikowano

do identycznych wniosków doszedłem rok temu po zakupie AT-203. Szeroko polecana do niego niebieska gąbka kosztowała mnie jakieś 25 zł. Po 1,5 mies z zawiesiną w wodzie poszła do pudła a ja kupiłem za 10,5 zł klasyczną dużą gąbkę akwarystyczna z której korzystałem jeszcze tydzień temu ciesząc sie klarowna wodą. W dodatku była oliwkowo-szara więc nie rzucała się w oczy jak ta atmanowska.