Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A o T8 Ci chodziło... Po prostu ja pisałem o HQi i po prostu nie wychwyciłem, że nawiązujesz do T8.

Z tego co kojaże to T5 ma większa sprawność po prostu od T8. Czyli mamy więcej światła z 20W T5 jak z T8.... Więcej cukru w cukrze ;D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
jak chcesz zobaczyć wygląd baniaka z reef white 15 000K to w galerii jest mój baniak z taką świetlówką

mój z zestawem 2 x 15000K reef withe też możesz oglądnąć w galerii, jak dla mnie najlepsza opcja :!:

Próbowałem, mam zresztę ją gdzieś w domu na półce, REEF OCEAN BLUE i mnie się wyjątkowo nie podobała... przynajmniej w zestawieniu z reef withe. Uważam, że pyszczaki nie wyglądają ładnie oświetlone niebieskim światłem.

No ale jak wiadomo, to wszystko kwestia gustu :D

Opublikowano

witam. wlasnie przesiadlem sie na taki baniak i jak wyglada z power glo 40W i power glo+zwyla mozesz zobaczyc w galerii... jak zauwazysz po opisach dla jednych za jasno, dla drugich za ciemno.. wiec przemysl powaznie, bo oswietlenie to chyba najwazniejsza poza filtracja materia w baniaku :wink:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Chciałbym odświeżyć ten wątek. Po wysłuchaniu nie których rad kupiłem oświetlenie 2x54W T5 ze świetlówkami aquamedic reef white i reef blue i po kilku miesiącach patrzenia stwierdziłem, że nie podoba mi się ta niebieska poświata. Teraz w pokrywie mam 4x54W i nie wiem jakie świetlówki zastosować, macie jakieś pomysły? Użyć 4 różnych świetlówek, czy po 2 takie same, czy może 4 takie same? Nie mam pojęcia.

Opublikowano

Ja osobiście próbował bym z 10kk i 15kk bez żadnych blue… np. zaczynając od tyłu :)

15-10-15-10 lub 15-10-10-15 itp. Wg mnie same 15 dawały by zbyt dużo niebieskiego. W sumie to miłej zabawy… :)

Opublikowano

Właśnie zastanawiam się czy w ogóle nie zrezygnować z tych 10k i 15k i nie zrobić jakiegoś cieplejszego oświetlenia, tylko nie wiem jakie świetlówki najlepiej oddają naturalne kolory... No i nie mam tylu świetlówek żeby sprawdzać wszystkie ustawienia, mam tylko reef white i reef blue i chcę kupić góra 4 nowe :wink:

Opublikowano

Zbyszek dobrze prawi , niepotrzebnie dawałeś te aktyniczne świetlówki.

Moja propozycja to 2 reef withe , 1 sztuka Sylvania grolux , oraz jedna 10000K np. philips aquarelle :D