Skocz do zawartości

sposoby karmienia

Rahit

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sie zastanawiam jaki sposob karmienia jest lepszy, zauwazylem dwa rodzaje na roznych forach, jedni karmia np dwa razy dziennie wedlug schematu czyli np: poniedzialek- artemia i spirulina, wtorek - tabletki i malawi itp. Tak wlasnie sie zastanawiam czy lepiej jest podawac w taki sposob jedzenie czy tez podawac co pod reke podpadnie oczywiscie nie 3 dni to samo.

Dodatkowo chcialbym uzyskac odpowiedz odnosnie tego czym karmie, czy moge cos dodac lub wyrzucic z menu:

wodzien, sera flora, spirulina granulat, artemia, sera granugreen tropical vegatable, tropical cichlid color,tabletki sera, tropical malawi, sera forte.

Zostaly mi jeszcze pozostalosci po bylym akwarium sera vipagran i dafnia w platkach.

co o tym sadzicie?

ja sie staram karmic ryby codziennie czym innym(mam do wyboru kryl ,krewetki ,stynki ,dorsza ,wodzien ,artemia ,malze) lecz wiem napewno ze chociaz raz w tygodniu karmie gupikami(niedlugo i molinezjami :D) :twisted:

czasam karmie suchym(TROPICAl spirulina granual 6% ,Sera granual ,ACTI artemin ,PRODAC nutron biogran) lecz staram sie jak najrzadziej ,oraz ok. raz w miesiacu karmie ochotka... aha i ryby dorosle karmie 1 dziennie a mlode 3-4 razy dziennie...

do tego co masz możesz dołożyć każdy pokarm roslinny, naturalną karmę np. szpinak, sałatę czy jakieś własnorobne kluseczki z gotowców polecam np. tropikaloski pokarm dla morszczaków- marines fleks ,paletkowy d-allio plus, tetroski phyll, ważne jest aby w składzie pokarmu nie było mięsa ssaków i zbyt dużo protein, no i jednodniowa głodóweczka wskazana oj wskazana (z wyjątkiem maluchów te karmimy rególarnie) jeżeli chodzi o sposób karmię co mi wpadnie danego dnie w rękę i raz na tydzień albo raz na dwa mrożonka

Twoje rybki po takim menu wykorkuja

dlaczego wykorkuja?? One nie wykorkuja tylko moga sie zle rozwijac...

lecz nie karm ich w ten sposob najlepiej karm je salata badz szpinakiem pokarmami suchymi z duza iloscia spiruliny a od czasu do czasu mozes zdac odrobine zywego wodzienia i troche mrozonek...

to ze moje rybki sa roslinozerne a nie mieso... to zdarzylem wyczytac wiec spokojnie, mnie glownie interesowalo czy vipagran i dafnia moga rowniez byc podawane i ktory sposob jest jest lepsze, tak aby maksymalnie urozmaicic menu rybka a jednoczesnie nie popasc w rutyne

• 1 miesiąc temu...

Ja myślę, że należy mieć możliwie jak najwięcej pokarmów które możemy podać dla rybek i karmić kilka razy dziennie w malutkich porcjach (ryba w naturze cały dzień żeruje) i za każdym razem czym innym i dobrze by było karmić tym co wpadnie pod ręke a nie według schematu bo ryba w naturze nie je według schematu tylko je to co akurat będzie dostępne. To moje zdanie.