Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy lepiej.... Po części tak, ale organizacyjnie dużo trudniej :wink: jeśli masz na mysli, że wew filtr ściąga syf, a koło niego jest wlot do kubła, który się będzie zapychał, to nie ma takiego problemu. Czyszczę prefiltr wtedy, kiedy gąbkę od wew i jest ok. A wylot z kubła ma skierowany na taflę wody, jako napowietrzanie i też niczemu to nie przeszkadza.

Opublikowano

Takie male pytanko.

Czy jak zabudowujecie filtr wewnetrzny i zostawiacie te 2 czy 3 dziurki aby mial ten filtr skad wode ciagnac to czy z calego akwa syf serio jest wciagany czy jednak zalega na piasku??

Ja mam tak zrobione ze wewnetrzny i wlot do kubla mam po jednej stronie akwa a wylot z kubla po drugiej. Wylot z wewnetrznego skierowany jest przy tylnej scianie do przeciwleglego boku gdzie jest wylot z kubla, ten znowusz jest skierowany na przednia szybe, tak ze w akwa robi sie tak jakby kolowy obieg wody i malo co gowien lezy na pisaku.

Ale jakos nie moge sobie tego wyobrazic jak bym mial filtr wewnetrzny zabudowany, wydaje mi sie ze wtedy by tak swietnie nie zbieral syfu.

Mam racje czy to tylko mylne zludzenie??

Opublikowano

Wszystko zależy od tego, jak te dziury w kominie zrobisz. Dlatego nie wystarczy wyciąć od tak sobie 3 czy 4 otworów i po sprawie. Dużo zależy też od mocy filtra/pompy. Przy zabudowie jej/jego efektywność spada.

Opublikowano

Znalazłem nawet ciekawe i nienajdroższe tła strukturalne. Czy ktoś z Was łączył (kleił) kilka części takiego tła w celu utworzenia komina? Jak to później wygląda?

Opublikowano

ciężko jest połącyć tła aby nie było widoczne miejsce łączeń, jednak dla chcącego nie ma nic trudnego. - komuś nawet na tym forum to przyzwoicie wyszło