Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A czy ktoś potrafi napisać coś więcej? Bo mam wrażenie że temat został "zlany" a dla mnie to ważne bo jestem w okresie przed wyborem i zakupem rybek

Pozdrawiam

Opublikowano

240 litrów może być fajnym dwugatunkowym zbiornikiem i w tym przypadku postawiłbym na Fry i Maingano. Ewentualnie zamienił Maingano np na Caeruleusa.

Opublikowano

Jeśli chcesz mieć 3 gatunki to na pewno nie 2 melanochromisy, afry + maingano + coś żółtego, np yellow, flavus lub daktari. Ewentualnie zrób afry + johannii + coś ;) wszystkożernego lub mięsożernego nie za dużego i najlepiej nie dramatycznie terytorialnego.

Opublikowano

Hari, nigdy Twojego zdania nie podważałem (co do obsady :mrgreen: ), ale czy 240 litrów nie jest za małe dla 3 gat. w tym Flavusa? chyba, że to nie jest taki agresor, jak ogólnie piszą....

Opublikowano

A ja bym zestawił. Z prostej przyczyny flavus to ryba agresywna ale mniejsza, zestawiona z silnymi i dużymi aframi ma nikłe szanse na zdominowanie zbiornika. Maingano to ryba żyjąca własnym życiem, nawet zdominowana jest tak żywiołowa i sprytna, że gdyby z flavusem przegrała to przy odpowiedniej ilości skał da radę i nie będzie zahukanym biedaczkiem. Taki zbiornik będzie się kręcił bo ryby będą się wzajemnie równoważyć. Oczywiście w obsadzie jednosamcowej w każdym gatunku.

Opublikowano
zestawiona z silnymi i dużymi aframi .

hari, moje samce afry sa na tyle "dupiate" ze sa zdowminowane przez saulosi i maingano..nawet rdzawe je pogonia czasem. moze dlatego ze dolozylem je na koncu, byly male, a reszta juz miala okolo 9 m-cy...

jak myszlisz - czy opanuja baniak ? czy beda w szarym koncu ?