Skocz do zawartości

wysokie no3 nie wiem czemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czyli jesli nie w ciagu 2-4 minut, to w jakim czasie pyszczaki powinny wszystko zjesc??

posiadam maingano, saulosi i red red, tylko przy red redach mozna zaobserwowac ewentualna otyłosc , choc moze to ich taka budowa ciała. wiec nie wiem czy przekarmiam czy nie, skoro maingano i saulosi nie sa otyłe.

Opublikowano
czyli jesli nie w ciagu 2-4 minut, to w jakim czasie pyszczaki powinny wszystko zjesc??

posiadam maingano, saulosi i red red, tylko przy red redach mozna zaobserwowac ewentualna otyłosc , choc moze to ich taka budowa ciała. wiec nie wiem czy przekarmiam czy nie, skoro maingano i saulosi nie sa otyłe.

U mnie to trwa jakies 30 sekund. I to w 3 porcjach... Musisz mocno ograniczyc karmienie.

Opublikowano

a powiedzcie ile tak mniej wiecej powinno przypadac kulek granulatu na 1 rybę 3-4 miesieczną?

mam pokarmy w granulacie:

sera granugreen, hikari excel mini i hikari gold baby.

dzieki wszystkim za pomoc.

Opublikowano
a powiedzcie ile tak mniej wiecej powinno przypadac kulek granulatu na 1 rybę 3-4 miesieczną?

mam pokarmy w granulacie:

sera granugreen, hikari excel mini i hikari gold baby.

dzieki wszystkim za pomoc.

Hikari dla mldoej ryby 3-4 w zupelnosci wystarcza.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

jeszcze jedno pytanie, czy stezenie no3 25-40 moze powodowac u moich ryb sporadyczne drgawki? czy to nie mozliwe, bo jest za niskie?

Opublikowano

powiem Ci lexo, że u mnie NO3=25mg/l powoduje natychmiastową reakcję na katastrofę ekologiczną w akwarium.... :?

nigdy nie dopuszczę aby mi dochodziło do 40, to by oznaczało moją osobistą porażkę w utrzymaniu zbiornika :shock:

i oczywiście że może powodować drgawki u ryb... tak samo jak częste ocieranie się o dekoracje

Opublikowano

prawie od zawsze zauwazam okazjonalne drgawki u niektorych ryb, chorobe i pasozyty wykluczam, przeciez nie mozliwe zeby przez 4miesiace ryby wygladały na zdrowe.

maja tylko czasem niektore ryby drgawki, i nie wiem czy to przez pokarm czy przez no3. no2 i nh3 cały czas mam 0, to jest stabline. tylko nie moge sobie poradzic z tym no3. mam po podmianie około 25 w tej chwili :/

oczywiscie wszystkie zaloty i te sprawy wykluczam, potrafie rozroznic jak ryba sie zaleca a kiedy nie.

z tego co czytalem na forum, to chyba no3 <50 jest bezpieczne

Opublikowano

niby jest bezpieczne, ale nie na dłuższą metę...

jeśli po podmianie masz nadal 25mg to powiedz ile miałeś przed podmianą, ile masz wody w akwa, ile podmieniłeś, ile no3 jest w kranówie... może coś wymyślimy :wink:

Opublikowano

raczej juz nic nie wymyslimy :/

w tym wątku bardzo duzo napisalem i rowniez uzyskalem duzo odpowiedzi i nic z tego nie wynika, poza jednym ze troche za duzo karmilem.

w kranowce mam 0 no3, a podmieniam 1/3 wody co 7-8 dni. po podmianie mam okolo 25 no3. ale zauwazylem ze lepiej badac wode na drugi dzien po podmianie, zeby sie wymieszała,