Skocz do zawartości

wysokie no3 nie wiem czemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Prawdopodobnie przyczyna jest zdechły saulosi.

Przyczyna jest przekarmianie ryb, zbyt duza ilosc podopiecznych i za rzadkie podmianki.

Rob swoje i za miesiac bedzie wszytsko OK. Podmianka raz na tydzien i mniej karmimy.

Co do zaginionej saulosi.. Zycie, nie szukaj go, jak kocha to wroci.

Opublikowano

wczoraj podmieniłem znowu 1/3 wody ( 7 dni odstępu od ostatniej, rowniez 1/3), tetra mi pokazuje w ten sam dzien między 25-30 no3, nie wiem co jest grane.

moze jednak ten zaginiony saulosi sie gdzies rozkłada.

Obsade troche zredukowałem w tej chwili mam 19 ryb -wiek 3-3,5 miesiaca i 6 ryb wiek około 3 tygodnie

Opublikowano

rowniez podobnie, robie podmiany teraz regularnie co tydzien i no3 jest w granicach 25-50 (pomiar 4 dzien po podmianie).

powiedzcie, mzoe faktycznie za duzo karmie, ale stosuje sie do zasady ze ryby maja wszystko zjesc w ciagu 2-4 minut.

karmie 2 razy dziennie jedną małą pełną łyżeczka, taka łyzeczka jak sie slodzi herbate, hmm, oczywiscie gdy karmie płatkami, gdy podaje granulat to jest około pół małej łyzeczki. to chyba nie jest duzo , na ponad 20 ryb 3 miesiecznych?

Opublikowano

powiedzcie, mzoe faktycznie za duzo karmie

oczywiscie ze za duzo

karmie 2 razy dziennie jedną małą pełną łyżeczka, taka łyzeczka jak sie slodzi herbate,

to proponuje (albo i nie) zrobic test : wsyp 2 pelne lyzki takie jaka sie je zupe.. gwarantuje ze tez znikna w 5 minut :wink: pamietaj ze pyski to takie glodomory jakich malo w swiecie.

Opublikowano

Przy tej ilosci i czestotliwosci karmienia, nie widze nic dziwnego, ze azotany utrzymjua sie napoziome 25-50.

Dajesz duzo, za duza jedzenia, jak jzu pisali koledzy wyzej (no i kolezanka) lyzeczka jedzonka powinna Ci starczyc na kilka dni przy tak malych rybach. Ogranicz zatem karmienie, rob stale podmianki i bedzie dobrze.