Skocz do zawartości

Restart czy chemia.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ani ja Ciebie ani ty mnie nie przekonasz :)

nie mówię że kranówka jest zła - natomiast nie polecam do świeżego akwarium dolewać kranówkę, jeżeli jednak trzeba robić podmiankę to wolę to zrobić mineralką niż kranówką

Opublikowano

Żeby rozwiać wszelkie niepokoje testy mineralki:

Ca - 26

Mg - 6

K - <1

NO3 - 4

pH - 7,4

To tyle z naklejki

Testy pokazały:

pH - 7,5

NO2 - 0

NO3 - prawie niewykrywalne

Woda Scottish Mountain z Tesco

Opublikowano

do takiej wody dodał bym sodę i czymś takim podmieniał bym wodę w niedojrzałym zbiorniku.

Po ustabilizowaniu parametrów, już sobie odpuścił bym sobie mineralkę i robił sobie podmianki zwykłą kranówką.

Jednak dzisiaj masz problem NO2 które trzeba zbić do stanu niewykrywalności, więc niech wszystko się kręci tak jak jest, ogranicz karmienie, nawet do jednego razu na dzień, dwa i raz w tygodniu rób podmiankę przygotowaną wodą, może być to ta mineralka z podniesionym parametrem pH, albo kranówka ale pamiętaj aby była ona odstana, bez zwiazku chloru.

Opublikowano
do takiej wody dodał bym sodę i czymś takim podmieniał bym wodę w niedojrzałym zbiorniku.

Po ustabilizowaniu parametrów, już sobie odpuścił bym sobie mineralkę i robił sobie podmianki zwykłą kranówką.

Jednak dzisiaj masz problem NO2 które trzeba zbić do stanu niewykrywalności, więc niech wszystko się kręci tak jak jest, ogranicz karmienie, nawet do jednego razu na dzień, dwa i raz w tygodniu rób podmiankę przygotowaną wodą, może być to ta mineralka z podniesionym parametrem pH, albo kranówka ale pamiętaj aby była ona odstana, bez zwiazku chloru.

Co do podnoszenia pH to raczej nie ma potrzeby bo nawet po podmianie mam 8,5 (12 litrów) więc raczej z tym nie będzie problemu.

W sumie się zastanawiałem skąd mi się wzięło tak wysokie pH KH i GH?

Do wody niczego nie dodawałem a pH podskoczyło z 7,5 do 8,5?

GH na poziomie 35?

NO2 już trochę zbiłem (SERA TOXIVEC) i jest na poziomie 0,5

Wodę podmieniam co 2 dni okolo 10%

Rybki karmione raz dziennie w niewielkich dawkach.

Nitrivec co dzień.

Opublikowano

uuuch

mówię rób podmiany, ale nie co dwa dni :/

bo zbijesz NO2 do zera ale i zero będziesz miał bakterii nitryfikacyjnych.

Jak boli Cię gardło i lekarz przepisuje Ci jeden lek - to bierzesz go pięć razy więcej gdy Cię zaboli mocniej?

Opublikowano
uuuch

mówię rób podmiany, ale nie co dwa dni :/

bo zbijesz NO2 do zera ale i zero będziesz miał bakterii nitryfikacyjnych.

Jak boli Cię gardło i lekarz przepisuje Ci jeden lek - to bierzesz go pięć razy więcej gdy Cię zaboli mocniej?

Bakterie dolewam za każdą podmianką, a i te robię niewielkie jakieś 5 litrów dziennie jeśli z parametrami coś nie tak.

Od dziś zaprzestaje podmianek jak tak dalej będzie szło.

Po dzisiejszych testach:

pH 8,3

NO2 0,3

NO3 25

NH3 prawie niewykrywalne.

Po tych wszystkich doświadczeniach z niesamowicie wysokimi parametrami chociaż testów mam do oporu (bo myślałem że źle wskazują no ale jak się NO2 lub NO3 i jest na maxa na skali to jak ma być dobrze)

Co się tyczy karmienia to daję im jeść raz dziennie nie za dużo i ...... najgorzej wyszły na tym moje ślimaki bo praktycznie ich nie widać (jakieś puste muszle się walają)

Opublikowano

Wodę podmieniam co 2 dni okolo 10%

..... podmianką, a i te robię niewielkie jakieś 5 litrów dziennie jeśli z parametrami coś nie tak.

w każdym poście co innego :/

nie szalej z tymi podmiankami - w końcu i NO2 zejdzie do stężenia niewykrywalnego.

Opublikowano

w każdym poście co innego :/

nie szalej z tymi podmiankami - w końcu i NO2 zejdzie do stężenia niewykrywalnego.

W każdym poście co innego bo jak podmieniałem 10%-15% to było naprawdę gorrrąco (NO2 i NO3 max na skali).

Później jak się trochę zbiło to podmieniałem tak żeby cały czas było spoko.

Dziś już nie podmieniałem bo:

NH3 - ledwie wykrywalne

NO2 - mniej niż 0,3

NO3 - 25

Teraz już tylko NITRIVEC każdego dnia 15ml na baniak.