Skocz do zawartości

Restart czy chemia.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dwa tygodnie od zalania baniaczka zrobiłem pierwsze testy.

W czasie tego tygodnia się działo:

Poniedziałek - woda mleko (mętna)....

....

......

Sobota - 18 świderków

Niedziela - 3 Yellowki

A ja tutaj widzę problem.

Jakie dojrzewanie akwarium tutaj jest?

W dwa tygodnie , choćbyś wlał wszystkie nitrivecki świata to baniak nie dojrzeje.

Czy już nikt nie zwraca na takie sprawy uwagi?

Dojrzewanie to minimum 4-5 tygodni , minimum, nitrivec czy inny starter może przyspieszyć proces o tydzień , góra dwa , ale nie skróci tego czasu do dwóch tygodni !

I tak jeszcze OT.

Coraz więcej na forum tematów , pod hasłem:

parametry wody po tygodniu, lub woda po półtorej tygodnia.

No normalnie nóż się w kieszeni otwiera :evil:

Po co robić testy tak szybko?

Czy ktoś z zakładających akwarium czyta FAQ?

A jeśli czyta to rozumie co czyta?

Sory Kunta , że w Twoim topicu , ale już nie mogłem wytrzymać.

Opublikowano

A ja tutaj widzę problem.

Jakie dojrzewanie akwarium tutaj jest?

W dwa tygodnie , choćbyś wlał wszystkie nitrivecki świata to baniak nie dojrzeje.

Czy już nikt nie zwraca na takie sprawy uwagi?

Dojrzewanie to minimum 4-5 tygodni , minimum, nitrivec czy inny starter może przyspieszyć proces o tydzień , góra dwa , ale nie skróci tego czasu do dwóch tygodni !

I tak jeszcze OT.

święte słowa - podpisuję się pod nimi w pełni

Opublikowano
I tak jeszcze OT.

Ja również się z Tobą zgodzę z tym że dużo jest wątków o tym samym.

Nie sądzę jednak że jest to wielki problem w przypadku dy chodzi o życie rybek.

OK mogę wyjść z założenia że jak coś nie wyjdzie to kupię sobie nowe rybki (naprawdę tu to niewielki koszt).

Ja podchodzę do tego ten sposób że jak się decyduje zapewnić opiekę jakiemukolwiek stworzeniu to chcę żeby miało jak najlepiej, a nie uczyć się na błędach (kosztem życia)

Oczywistym jest również to że pytania mogę zadać na innym forum (jest kilka fajnych na stronach co.uk) ale po tym co tu przeczytałem i przeglądnąłem doszedłem do wniosku że jest to najbardziej profesjonalne forum które odwiedziłem i można się tu spodziewać naprawdę pomocnych porad.

Faq przeczytałem ze zrozumieniem (również kilka książek) i też tak postępowałem tylko jak sam wiesz na początku każdego przedsięwzięcia jest nerwówka no i poza tym nigdzie nie znalazłem parametrów NO2>3 przy dojrzewaniu (3 rybki około 4-5 cm).

Rybki wpuściłem dlatego że takie słyszałem opinie (również tu na forum)

Gdy wpuszczałem rybki wszystko szło dobrze i planowo.

Potem się coś porobiło ze zbiornikiem!

Co do dalszych podpowiedzi to zrobię to w ten sposób że zbiję NO2 do bezpiecznego poziomu <0,3 i zacznę lać Nitrivec (wreszcie dziś go kupiłem bo ciężka z tym sprawa była)

Opublikowano

Przepraszam , ale czytałeś , ale tak nie do końca:)

Cytuję samego siebie:

A tutaj cytat z FAQ:

Przy zupełnie świeżej wodzie i filtrach, czekamy około 4 tygodni (dodając np rybki startowe, szczepy bakterii np nitrivec sery). Przy wodzie odstanej np ze starego zbiornika i używanych filtrach bio, okres ten można znacznie skrócić. Dojrzewaniu zbiornika mogą towarzyszyć następujące zjawiska: mętnienie wody, ataki glonów i sinic, skoki parametrów.

Nie obraź się , mnie też chodzi o dobro ryb i dlatego napisałem swojego posta:)

Ja podchodzę do tego ten sposób że jak się decyduje zapewnić opiekę jakiemukolwiek stworzeniu to chcę żeby miało jak najlepiej, a nie uczyć się na błędach (kosztem życia)

Więc nie rób tych samych błędów co inni :D

Faq przeczytałem ze zrozumieniem (również kilka książek) i też tak postępowałem tylko jak sam wiesz na początku każdego przedsięwzięcia jest nerwówka no i poza tym nigdzie nie znalazłem parametrów NO2>3 przy dojrzewaniu (3 rybki około 4-5 cm).

I tutaj także odpowiedź z FAQ:

Przyjmuje się, ze dojrzewanie powinno trwać od 2 do 4 tygodni. Do momentu ,aż cykl biologiczny się ustabilizuje (dla przypomnienia NO2=0, a NO3 na wykrywalnym poziomie).

Swojego zdania nie zmienię , masz niedojrzały zbiornik i dlatego filtracja jest niewydolna.

Moja rada?

Najlepiej gdybyś miał od kogoś wodę z podmianki jeśli nie masz od kogo wziąć , podmień ok 10-15% , wsadź do baniak żywicę i karm oszczędnie , nawet co drugi dzień ryby.

I cierpliwości , cierpliwości, bo akwarystyka nie jest dla nerwowych, wręcz przeciwnie , trzeba cierpliwie czekać na wyniki:)

Miłej przygody z Malawi życzę :D:D:D

Opublikowano

A tutaj cytat z FAQ:

Przy zupełnie świeżej wodzie i filtrach, czekamy około 4 tygodni (dodając np rybki startowe, szczepy bakterii np nitrivec sery). Przy wodzie odstanej np ze starego zbiornika i używanych filtrach bio, okres ten można znacznie skrócić. Dojrzewaniu zbiornika mogą towarzyszyć następujące zjawiska: mętnienie wody, ataki glonów i sinic, skoki parametrów.

No i właśnie czekam, a 3 młode yelowki "robią za startówki"

Swojego zdania nie zmienię , masz niedojrzały zbiornik i dlatego filtracja jest niewydolna.

Moja rada?

Najlepiej gdybyś miał od kogoś wodę z podmianki jeśli nie masz od kogo wziąć , podmień ok 10-15% , wsadź do baniak żywicę i karm oszczędnie , nawet co drugi dzień ryby.

I cierpliwości , cierpliwości, bo akwarystyka nie jest dla nerwowych, wręcz przeciwnie , trzeba cierpliwie czekać na wyniki:)

Miłej przygody z Malawi życzę :D:D:D

To że zbiornik jest niedojrzały to wiem.

Niestety nie mam tu żadnych znajomych akwarystów i nie mam skąd wziąć wody.

Kupiłem wodę mineralną z obniżoną zawartością NO3 i podmienię 12 litrów.

Zaraz sprawdzę jak mi idzie obniżanie NO2

Opublikowano
jeżeli w pobliżu masz znajomego akwarystę który ma zdrowy i dojrzały zbiornik niech użyczy ci wody z niego a najlepiej niech w niej wypłucze gąbki z filtrów a następnie wlej ją do swojego baniaka

jeszcze bardziej brudzić zbiornik ?

tam jest już wystarczająco dużo syfu, nie potrzeba dodatkowego - a samym płukaniem filtrów nie przeniesie sie więcej bakterii niż właśnie syfu.

Przy wodzie odstanej np ze starego zbiornika i używanych filtrach bio, okres ten można znacznie skrócić

Najlepiej gdybyś miał od kogoś wodę z podmianki

więc jak z tą wodą z dojrzałego akwa stosować czy nie :?:

Opublikowano
Nie dawaj wody mineralnej, nie wiesz jaki ma skład, jaki odczyn.

Sprawdź kranówę, jeśli nie ma azotanów , to lepiej ją lej:)

gdy miałem 112 l lałem przy podmiankach tylko wodę źródlaną z biedronki, jeżeli nie znamy składu mineralki to i nie znamy składu również kranówki

jeżeli jest dostęp do wody z innego akwarium, oczywiście zdrowego to spokojnie równiez można lać.

Opublikowano

gdy miałem 112 l lałem przy podmiankach tylko wodę źródlaną z biedronki, jeżeli nie znamy składu mineralki to i nie znamy składu również kranówki

jeżeli jest dostęp do wody z innego akwarium, oczywiście zdrowego to spokojnie równiez można lać.

Yaro , a skąd wiesz czy np. nie kupił wody ze szczawianami , albo innej o kwaśnym odczynie?

Jest większe prawdopodobieństwo , że w butelce będzie jakaś woda do...nienadająca się do akwarium , niż w kranie z którego już zalał akwarium:)

Opublikowano

ja wlewałem wodę z biedronki i tylko raz na początku zrobiłem jej testy.

a jaką masz pewność że woda z kranu ma odpowiednie parametry?

Daaniel nie jestem jedyny który wlewał mineralkę i nie wliczając wód leczniczych, to IMHO powiem że każda jest pewniejsza niż kranówka.